Договорът на България с "Евротрансплант" все пак се оказа прекратен

Договорът на България с Евротрансплант все пак се оказа прекратен
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Договорът на България с "Евротрансплант" е прекратен, но ще бъде подновен до 2-3 седмици. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации Марияна Стоянова, а само ден по-рано от здравното министерство обявиха, че: "България има договор с Евротрансплант, той не е прекъсван и България продължава да бъде член на организацията."

Проблемът получи гласност след като от Асоциация "Пулмонална хипертония" алармираха, че договорът с "Евротрансплант" е прекратен през 2017 година, а от началото на 2018 г. двама души са починали без да дочакат трансплантация на бял дроб. В листата на чакащите са още 16 души. 

"В никакъв случай не са проблем парите. Разчитаме обаче на донори от други държави – затова процедурата е доста дълга. На мен първият път ми отне повече от година и половина. Това не може да се реши само компетентния орган и той да наложи решението си на съответната болница. Убедена съм обаче, че ще успеем за тези пациенти – от първата група ни остана само едно момченце", обясни директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации в интервю за БНТ. 

На въпрос каква е причината договорът да не бъде подновен по-рано, Стоянова не пожела да коментира. Тя обаче призна, че имало институционално бездушие – може би защото се работело предимно с документи и нямало разбиране от страна на чиновниците колко сериозно е положението на всеки от тези пациенти. Стоянова добави, че три институции участват в процеса що се отнася до трансплантация на бял дроб – Агенцията по трансплантациите, здравното министерство и НЗОК.

От министерството обявиха, че дългосрочното решение на този проблем е развиването на дейността и обучението на кадрите в болница „Лозенец“ и в УМБАЛ „Св. Екатерина“, които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб.

Според Тодор Мангъров, председател на Асоциация "Пулмонална хипертония" проблемът е в посттрансплантационния възстановителен период:

"Един бял дроб се трансплантира много по-лесно в сравнение с други органи, но една година след приключването на операцията е решаваща за това дали пациентът ще оживее. Нямаме необходимия капацитет за реанимация и рехабилитация. Ако питате шефовете на големите болници, ще възразят категорично. Но е факт, че не се прави добра рехабилитация и нивото ни е такова, че първият пациент, на който направят подобна трансплантация - ще го убият. Има един неуспешен опит преди години."

От Изпълнителната агенция по трансплантациите уточниха, че 1008 българи чакат в момента трансплантация на бъбрек, 30-40 души чакат за черен дроб, а за сърце – 28-32 души. През последните 5 години имало 256 трансплантации в България, а преди това, за половин век – малко над 700. В България все още не може да се правят трансплантации на бял дроб и панкреас.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.