Доколко е зависим светът от саудитския петрол?


Доколко е зависим светът от саудитския петрол?
Снимка: Saudi Aramco

6241

Колко зависим е светът от петрола на Саудитска Арабия? Това е един от най-важните въпроси, който си задават световните петролни пазари след нападенията с дронове срещу рафинерията "Абкайк" и нефтеното находище "Хурайс", сърцето на петролното производство на Кралството.

Атаките не само подчертават нарастващото напрежение в региона, но и служат като навременно припомняне за ключовата роля на Саудитска Арабия на световните петролни пазари. Te елиминираха около половината от експортния капацитет на страната (5,7 млн. барела на ден) и около 5% от световните доставки на суров петрол.

Освен геополитическото напрежение, несигурността при доставките увеличи цената на петрола с 20% – най-големият дневен скок от 80-те години на миналия век. В понеделник сутринта европейският сорт Brent поскъпна с около 11%, движейки се към двумесечен връх, пише списание Fortune.

В тези цифри се крие постепенно настъпващата промяна: благодарение на шистовия бум американският петрол вече формира близо 10% от световното производство на петрол (в сравнение с около 1% по-малко от преди десетилетие), като производството на САЩ се очаква да достигне своя връх през 2030 г., според енергийните консултанти от Rystad.

Междувременно, след като прекрати 40-годишната забрана за износ на суров нефт през 2015 г., САЩ също често се превръща в нетен износител, въпреки че този статут се променя почти всеки месец. Например през юни страната беше източник на около 12% от световния износ на суров нефт. Американският дял обаче беше почти 2 пъти по-малък от този на Саудитска Арабия, която осигури 23% от износа на суров през въпросния месец.

Шистовият бум на САЩ не може да компенсира изгубеното

Случващото се отчасти е тест дали САЩ могат и ще увеличат износа в краткосрочен план, ако е необходимо. Щатите са една от малкото страни, които могат сериозно да увеличат суровия износ – може би дори с 1 млн. барела на ден над настоящите 3 млн. барела дневно, ако е необходимо – за да запълнят празнина на пазара. Русия, ОАЕ, Кувейт и Ирак също биха могли да увеличат продукцията, но не със същите темпове, смятат от Rystad.

Благодарение на продължаващия шистов бум, Щатите добиват повече петрол от която и да е друга страна. Въпреки това американските производители не могат бързо да компенсират "дупката" в предлагането, която се отвори след атаките срещу саудитските рафинерии и ще им отнеме месеци, за да повишат производството до необходимото ниво.

Шистовите производители разчитат на множество индивидуални кладенци. Увеличаването на производството изисква нови съоръжения, подготвителни екипи и инфраструктура. Това е много по-трудно от изпомпването на допълнителен нефт от традиционно находище на суров петрол.

"Изглежда, че в общественото съзнание съществува идеята, че шистите могат да увеличат доставките веднага, а това просто не е така", казва пред CNN Business Бернадет Джонсън от Enverus, компания за анализи на енергийни данни.

Дори и да искат, с настоящата инфраструктура шистовите производители в прочутия Пермски басейн не биха могли да транспортират много повече суров петрол. "Инфраструктурата просто още не е налице, за да го закара до брега, а крайбрежните терминали за износ също не могат да се справят", каза Джонсън и добави, че в региона има 1000 кладенци, които са пробити, но все още не са завършени.

Незаменимата роля на Саудитска Арабия

"Светът е далеч от възможността да замени над 5 млн. барела на ден от износа на Саудитска Арабия. Реакцията на пазара на значението на Саудитска Арабия в новата ера на американските шисти сега ще бъде поставена на изпитание", посочва Бьорнар Тонхауген, ръководител на изследванията на пазара на петрол в Rystad Energy.

Има признаци, че саудитското нефтено производство може да бъде възпрепятствано за продължителен период от време. Според местни източници пълното възстановяване на производството "ще отнеме седмици, а не дни".

Повечето други големи производители вече добиват петрол при пълен капацитет. Иран има известен резервен капацитет, но американските санкции затрудняват излизането на ирански петрол на пазара. Нефтената индустрия на друг голям износител Венецуела (която също е под санкции от Вашингтон) е в пълен безпорядък. ОПЕК е имал резервен капацитет от 3,2 млн. барела на ден преди атаките. Но приблизително 2/3 от този дял е от Саудитска Арабия.

Дори САЩ и останалите големи производители някак да успеят да извадят допълнителни количества на пазара в следващите седмици, това няма е достатъчно, за да компенсира напълно ефекта от дългосрочен спад на саудитския износ.

"Въздействието и следващият ход на действие ще зависят от продължителността на прекъсването. Саудитска Арабия има достатъчно резерви, за да покрие дефицита през следващата седмица, но ако прекъсването отнеме повече време, попълването на празнината с правилния тип качествена суровина може да бъде предизвикателство", смята Вима Джаябалан, директор на научните изследвания в консултантската компания Wood Mackenzie.

Светът ще разчита на търговски и национални запаси от суров нефт, докато Саудитска Арабия работи за връщането на доставките си. Саудитското правителство поддържа значителни резерви, както и Китай и САЩ.

Рияд, около 3/4 от чиито износ отиват в Азия, увери клиентите си, че ще изпълни сключените договори, разчитайки на големи резерви, съхранявани не само в страната, но и в Холандия, Египет и Япония.

Така че истинският недостиг – а не само покачване на цените – в крайна сметка ще зависи от това колко бързо Саудитска Арабия може да поправи щетите.

"Световният поток на суров петрол няма да бъде прекъснат незабавно. Но колкото по-дълго време преработвателните съоръжения (на Саудитска Арабия) не работят, толкова по-голямо ще бъде потенциалното въздействие върху действителните потоци на суров петрол", казва Тонхауген.

Междувременно актуалният въпрос за мнозина ще бъде дали светът се нуждае от саудитския петрол толкова, колкото преди.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички