Доларът завърши седмицата с повишение


Доларът завърши седмицата с повишение
Снимка: iStock/Guliver

2450

Доларът приключи седмицата с повишение, подкрепен от силните икономически данни както и от продължаващото повишение на доходността по американските облигации. В същото време канадската валута изпреварва движението на петрола, успявайки да поскъпне до 1.3130. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути се повиши с около половин процент до 101.60 пункта.

През настоящата седмица всички погледи ще бъдат насочени към предстоящото заседание на Федералния резерв, което е и последно за тази година. Вероятността от Фед да повишат лихвите в сряда се оценява на 100%. Но пазарните участници ще следят внимателно за сигнали относно бъдещи повишения на лихвените нива през 2017 година.

Доходността по американските облигации се повиши до 2.5% като в същото време двойката USDJPY достигна 9- месечен максимум.

30-годишните американски облигации достигнаха 17-месечен връх

Цената на облигациите се понижи, тъй като доходността по книжата се приближава до най-високите си стойности от началото на годината. Една от основните причини е вероятното вдигане на лихвите от Фед през тази седмица.

Доходността по 10- годишните американски облигации се покачи до 2.47%, което е най-силното представяне от юни 2015. През миналата седмица книжата успяха да достигнат 2.49%. 30- годишните облигации пък нараснаха до 17- месечен връх на 3.17%.

В Европа 10- годишните германски дългови книжа спаднаха с 1.8 базисни пункта до 0.365% след заседанието на ЕЦБ от миналата седмица.

Фондовите пазари в САЩ и Европа на зелено

S&P 500, Dow Jones и Russell 2000 успяха да запишат ново рекордно представяне по време на петъчната търговия. Технологичните компании и тези от здравния сектор подкрепиха повишението на водещите щатски индекси, които нараснаха за шести пореден ден. S&P 500 се покачи с 0.6 на сто до 2259 пункта, което е най-доброто представяне от президентските избори в САЩ насам.

В Европа водещите пазари също бяха на зелена вълна, подкрепени от стимулиращата политика на Европейската централна банка. Stoxx Europe 600 нарасна с около един процент.

Акциите на Coca-Cola се повишиха с 2.5% след появилата се информация, че изпълнителния директор на компанията Мухтар Кент ще се оттегли от поста през следващата година. Той ще бъде заменен от Джеймс Куинси, който в момента заема позицията на главен оперативен директор на компанията.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички