Домбровскис: България трябва да вземе по-бързи мерки в банковия сектор


Домбровскис: България трябва да вземе по-бързи мерки в банковия сектор
Снимка:

2509

България върви към еврозоната. Това каза зам.-председателят на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог Валдис Домровскис по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

„Икономическото сътрудничество е изключително важно. Трета поредна година представяме специфичните препоръки в България. На всички държави-членки им предстои ръст. Що се отнася до заетостта, броят на заетите расте. Броят на заетите лица в икономиката в работоспособна обаче възраст намалява. Европейските икономики трябва да станат все по-конкурентоспособни и иновативни, за да може всички граждани да усетят лично възстановяването на икономиката. Заложени са конкретни приоритети за икономическата политика“, заяви той, цитиран от "Фокус".

По думите му от 2015 г. има доста големи дисбаланси в икономиката. „Те се отнасят и за корпоративния дълг, който е доста висок. От друга страна в отговор на препоръките от 2016 г. по отношение на пенсионния сектор България предприе мерки. Има доста високо ниво на неуредени дългове. Мерките, които трябва да бъдат взети в банковия сектор, трябва да се предприемат по-бързо. Що се отнася до събираемостта на дълговете, смятам, че там нещата също ще бъдат подобрени. Все още пред България стоят много големи структурни промени. Друг важен елемент е прозрачният механизъм за постановяването на минималната работна заплата. Вярно е, че се увеличи, но въпреки това препоръките датират от предишните години. България трябва да разреши някои предизвикателства в областта на финансовия сектор и застраховането“, допълни Домбровскис.

„Също така животът на населението в слаборазвитите селски райони трябва да бъде подобрено. В областта на здравеопазването също има какво още да се направи. България трябва да продължи да изпълнява реформите, които вече са започнали в областта на обществените поръчки. Има потенциал да бъде донесен потенциал за цялото общество. Тези предизвикателства са много големи, но могат да бъдат разрешени с техническата подкрепа и програмата за структурни реформи. Досега смятам, че българските власти винаги са проявявали разбирателство, така че очакваме и бъдещото сътрудничество от българските власти“, обясни той.

За еврозоната Домбровскис посочи, че има номинални обменни критерии. „Обсъждахме този въпрос. Някои аспекти изглеждат доста добре. Вие вървите към еврозоната. Необходимо да се присъедините към механизма за обменните курсове“, каза още той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички