Домусчиев ще трябва да плати 52 млн. лв. неустойка за приватизацията на БМФ


Домусчиев ще трябва да плати 52 млн. лв. неустойка за приватизацията на БМФ
Снимка: БГНЕС

11187

Бизнесменът Кирил Домусчиев в крайна сметка ще трябва да плати 52 млн. лв. неустойка по договора за приватизация на Параходство "Български морски флот" - БМФ, съобщи Mediapool. Това показват окончателните сметки на Агенцията за приватизация, която наскоро се трансформира в Агенция за публичните предприятия и контрол.

Сумата ще бъде предявена от агенцията пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Неустойката е за неизпълнение на предвидения по договор средногодишен общ тонаж на корабите за целия 10-годишен следприватизационен период.

Начислена е и неустойка за неспазване на средния брой работници, която е платена. Изискването за размер на инвестициите е било надвишено с 14 млн. лв., но с тях не може да се приспадне дължимото по другия ангажимент.

Към момента Домусчиев е платил над 5,8 млн. лв. наустойки по приватизационния договор. Към които сега предстои да се прибавят въпросните 52,25 млн. лв., по които предстои арбитражното решение.

За миналата година БМФ е на загуба от 128 млн. лв. Дружеството има задължения към персонала си за 4,758 млн. лв., за осигуровки дължи 352 000 лв., а неплатените данъчни борчове са за 3,421 млн. лв.

Параходство "Български морски флот" беше приватизирано през 2008 г., като 70% от БМФ станаха собственост на "Кей Джи маритайм шипинг" на "Адванс пропъртис" - холдингът, обединяващ голяма част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Цената беше 440.1 млн. лв. През лятото на 2016 г. се разбра, че изискванията за тонаж и плавателен състав най-вероятно няма да бъдат изпълнени и купувачът поиска от Арбитражния съд при БТТП те да се променят заради криза в корабния бизнес.

Гласност на случая пък даде тогавашния вицепремер Валери Симеонов. Домусчиев в крайна сметка загуби делото за промяна на приватизационния договор във Върховния касационен съд.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички