Дончев е против "едномерния ентусиазъм" за китайските инвестиции


Дончев е против "едномерния ентусиазъм" за китайските инвестиции
Снимка: БГНЕС

2561

Няма трусове в управляващата коалиция, само леки вибрации. Такова е мнението на вицепремиера Томислав Дончев.

„Няма как в коалицията всички да сме на един акъл и дори е подозрително всички да мислят едно и също, това значи, че са се наговорили. Дори при конфликт и размяна на реплики това е по-честният формат”, посочи Дончев.

По повод акциза върху бездимните цигари, станал повод за размяна на реплики между управляващите, той посочи, че трябва баланс. „Акцизът е специален тип вземане, базирано на това, че стоката е вредна или луксозна. Ако бездимните цигари са по-малко вредни, то не бива да имат същия акциз като тютюна за пушене. Има държави, в които бездимните цигари са 30 на сто от пазара. Има прогнози, че могат да минат и 50 на сто”, посочи той пред bTV.

Рано е да се даде оценка за председателството, заяви още вицепремиерът и добави, че някои от по-дългите процеси, които са стартирали ще дадат оценката. „Например европейската перспектива за Западните Балкани, многогодишната финансова рамка, кохезионната политика - ще се види в следващите месеци”, заяви вицепремиерът.

По повод китайските инвестиции той посочи, че е против едномерния ентусиазъм. „Имаме 16+1 формат, той има и политическа част и инфраструктурна част и всичко е свързано с по-интензивна търговия и диалог между Азия и Европа. Китай е огромна икономика с огромни възможности и огромен финансов ресурс. Опитваме се да не го правим само на база кредити. Кредит или участие на китайска компания като подизпълнител не е инвестиция. Инвестиция е когато инвеститорът поеме част от риска”, коментира Дончев с уточнението, че от китайската страна имат готовност да работят така.

Логиката е когато има инвеститор, без значение по кой режим минава, той поема част от риска, добави Дончев и допълни, че е възможно строителството на АЕЦ "Белене" на база реакторите, които притежаваме и е говорено за тунел под Шипка.

Реформата в администрацията върви, но някои усилия не се виждат веднага. Сега се работи по свързаността между администрациите и по думите му има амбицията до края на годината администрациите от всякакъв тип да комуникират електронно. Той уточни, че има 7 проблемни общини от общо 250.

По повод отпадането на удостоверителни документи Дончев заяви, че там има тежка съпротива.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички