Дончев за срива на Търговския регистър: Някой не си е свършил работата


Дончев за срива на Търговския регистър: Някой не си е свършил работата
Снимка: БГНЕС

1817

Не очаквайте да ви успокоявам, да кажа, че на всеки вкъщи може да му изгори компютъра или че в Германия миналата година също няколко дни не работеше Търговският регистър. Става дума за технически проблем – дефектирали дискови устройства. Работи се практически денонощно последните 6 дни – става въпрос за терабайти информация. Така коментира ситуацията с безпрецедентната криза с Търговския регистър вицепремиерът Томислав Дончев.

Не може да се говори за загуба на информация, не може да се говори за манипулации – защото има екипи на МВР и службите, които постоянно са с техническите екипи, работещи по възстановяването, каза Дончев пред Нова телевизия. И добави, че трябва да се установи кой е виновен – има технически проблем, но това не значи, че няма човешка вина. Допускам някой да не си е свършил работата, а не да има злоумишлена намеса, подчерта вицепремиерът.

Дончев посочи и, че Търговският регистър не е единственият такъв регистър в държавата. От началото на седмицата се прави одит на всички информационни системи. Може би до 10 дни ще има официално предложение да се направи специален държавен център, където да се складира информацията от всички държавни архиви – за да си гарантираме, че информацията може да бъде възстановена, заяви вицепремиерът.

Изключително важно е да не се казва и една дума повече, каза още Дончев. Предпочитам като говорим за отговорни и виновни да оставим МВР и прокуратурата да си свършат работата. На въпрос какво се случва, ако има загубени данни, Дончев отвърна, че всички специалисти го уверявали, че загубени данни няма да има. Припомняме, че поддръжката на Търговския регистър се извършва от фирма „Лирекс” – същата, която подаде оферта за доставка на машини за машинно гласуване, но чиято оферта ЦИК не прие.

Бюрокрацията

Убеден съм, че проблемите с администрацията не са 1702, коментира Дончев последния официален доклад за бюрократизма в България. И наблегна на следното – да се въведе наистина принципът за едно гише, да се правят заявки без физическо присъствие.

Един управляващ трябва да мисли за гражданите, не за чиновниците в системата. Трябва да се научим колективно да гледаме от другата страна на гишето, патетично настоя вицепремиерът, след като му беше напомнено, че системата може завинаги да си остане такава, каквато е, предвид броя на чиновниците и това, че те са гласоподаватели. Дончев посочи, че в някои администрации щяло да се стигне до редуциране на хора, а пазарът бил достатъчно "гладен" за кадри.

За финал Дончев посочи, че имало дефект с ползването на евросредства, но той не бил толкова в публичния сектор, а във финансирането на бизнеса. Голямата опасност е да превърнем предприемача в чиновник - да пише апликационни форми и отчети, каза вицепремиерът, който настоя, че постепенно българската икономика трябва да бъде финансирана по-малко от ЕС, защото целта на подпомагането е "икономиката да натрупа мускули и да се справи сама".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички