Дончев: България трябва да запази ролята си на транзитьор на газ


Дончев: България трябва да запази ролята си на транзитьор на газ
Снимка: БГНЕС

2284

Основен приоритет на България остава да сме отворени към всички източници за доставка на газ. Да има сигурност на доставките и да се съхрани ролята ни транзитьор. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред bTV. По думите му страната ни и към момента транзитира газ и получава приходи от това.

България стартира редица процедури за разширяване на газопреносната си мрежа. Нови инвестиции, които имат за цел да ни помогнат да съхраним ролята си в транзита на природен газ. Всички те се извършват в съответствие с европейското законодателство, уточни Дончев.

Той допълни, че това, което навремето се случи с „Южен поток”, не може да стане сега, тъй като всичко е внимателно премислено, за да няма конфликт с европейското законодателство.

„Изглеждаме ли ви толкова безотговорни да се стартира строителството на едно съоръжение, ако няма ясен и сигурен сценарий за възвръщане на парите и генериране на печалба след това”, попита Дончев.

Относно АЕЦ „Белене” Томислав Дончев обясни, че процедурата за избор на инвеститор трябва да бъде обявена в рамките на този месец. По думите му няма как централата да бъде завършена без участието на „Росатом”.

„Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта. Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента. Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме. Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за всички останали заинтересовани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, проявиха принципен интерес към участие в проекта. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент”, обясни Дончев.

Той бе помолен да коментира и административната реформа, с която се занимава и идеята за три дни чиновниците ще обработват исканията на гражданите и фирмите. Дончев е на мнение, че най-важното е да се смени моделът на мислене в администрацията.

„От десетилетия имаме усещането, че държавният служител е вид началник. Когато и двете страни знаят, че той е там, за да служи на обществото, нещата ще вървят по-лесно”, заяви той.

„Гишетата ще останат. Въпросът е на едно гише да се свърши всичко, което е необходимо, а не да се обикаля като хамстер в катерушка”, допълни вицепремиерът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички