Дончев: Думите на премиера за Левски се тълкуват превратно


Дончев: Думите на премиера за Левски се тълкуват превратно
Снимка: БГНЕС

2812

Според мен думите на Борисов за Левски се тълкуват превратно. Но в това изказване няма нищо позорящо националната памет. Това не е със сигурност шега с Левски.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в ефира на bTV обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова към Бойко Борисов, че поругал националния герой по време на конгреса на ГЕРБ.

Припомняме, че Нинова излезе с открито писмо след конгреса, на който премиерът говори за филма на Елена Йончева за оградата по границата с Турция. В лентата депутатката от БСП заключава, че съоръжението може да бъде прескочено и със сгъваема стълба. "Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я. Той и Левски щеше да я прескочи, ако беше жив", каза пред най-висшия форум на ГЕРБ Бойко Борисов. Според Нинова по този начин премиерът е сравнил Левски с нелегалните мигранти.

"Отчетено е, че усилията, които се полагат по оградата, дават резултат. В крайна сметка една политическа линия не е сбор от реплики, това е разговор за политики", поясни още Томислав Дончев. Според него Бойко Борисов бе избран с впечатляващо мнозинство поради факта, че в ГЕРБ лидерски проблем няма.

Същественият разговор е за политики - воден на експертно ниво и в същото време разбираем за хората, каза вицепремиерът, коментирайки преизбирането на Борисов за лидер на партията. Посланието "Никога с БСП" е отговор на появилите се внушения, че можем да управляваме с левицата, поясни Дончев.

Той коментира откритата от вицепремиера Валери Симеонов тоалетна на ГКПП "Калотина" с думите "колко цивилизован е един народ и една държава, често се съди по тоалетните. Аз лично не бих отишъл да откривам тоалетна". Въпросният обект се е случил в силно съкратени срокове, благодарение на личните усилия на колегата Симеонов, каза още Дончев.

Вотът на недоверие не ни притеснява. Той си е съвсем утвърдена парламентарна опозиционна технология, уточни вицепремиерът по темата с готвения вот на недоверие към кабинета "Борисов 3".

Въпросът с Македонската църква е църковен въпрос с политически нюанси. Не мисля, че отговорът на Светия синод беше "Не". Изпълнима е задачата, но е необходима повече църковна дипломация, смята Дончев. Той поясни, че държавата е успяла да върне 17 200 ученици в класните стаи и каза, че значителна част от тези ученици са от етническите групи, но и не само.

По думите на Дончев осезаемият ефект от административната реформа ще бъде видим от началото на 2018 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички