Дончев: Все още няма нужда от законови промени заради изкуствения интелект

Дончев: Все още няма нужда от законови промени заради изкуствения интелект
Източник: БГНЕС

Изкуственият интелект е чудесна възможност - и риск, и заплаха. Със сигурност в следващите десетилетия ще има множество трансформации – икономически и социални. Част от работните места, които съществуват днес ще се окажат излишни, защото те ще се извършват от машини, което означава, че хората ще трябва да търсят нови квалификации. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в международната конференция „Изкуственият интелект и необходимостта от нови управленски политики“, предаде БГНЕС.

Дончев подчерта, че тази тема започва да се обсъжда сравнително рано у нас. „Ние все още нямаме от техническа гледна точка ясна дефиниция какво е изкуствен интелект. Все още имаме спорове дори и в дефиницията“, заяви Дончев и добави, че внедряването на изкуствения интелект има своите икономически, технически и политически измерения.

„Има сериозни измерения, свързани със сигурността. Готови ли сме за един свръх разум, който може да взима решения вместо нас“, попита той.

На въпрос дали са необходими законови промени, Дончев каза, че на по-късен етап може би ще има такава нужда, но засега е твърде рано да се говори.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.