Дори при "твърд" Brexit ЕС може да съди Великобритания за милиарди

Дори при твърд Brexit ЕС може да съди Великобритания за милиарди
Източник: iStock/Guliver

ЕС замисля да съди Великобритания, ако Лондон не заплати 39 млрд. паунда и при "твърд" Brexit. Това пише британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус".

Според вестника ЕС ще използва заплахата за правни мерки, за да се подсигури, че Великобритания ще продължи да изплаща огромната сума, която е договорена като част от сделката на британския премиер Тереза Мей за излизане на Острова от Евросъюза. Това споразумение обаче беше отхвърлено от британския парламент.

Висш служител в ЕС разкрива намеренията като част от обявлението на ЕК за застраховка при окончателното решение за излизане без сделка. Висшият брюкселски чиновник твърди, че "за всички ангажименти, които са поети от 28-те страни-членки, те трябва да получат възнаграждение". В съобщението се допълва, че: "Това важи и при сценария "без сделка", при който от Обединеното кралство ще се очаква да продължи да изпълнява всички задължения, поети по време на членството на страната в ЕС."

В споразумението за напускане на ЕС, което срещна сериозна съпротива в Уестминстър, Великобритания се съгласява да плаща на Брюксел до 2020 година, включително и за евробюджета. Така тя ще гарантира своите задължения за едно бъдещо търговско партньорство.

Но таксата от 39 млрд паунда ще влезе в конфликт със сценария "без сделка", което ще накара Брюксел да окаже натиск върху Лондон да се съгласи въпреки всичко да приеме условията му. Според Брюксел така ще се омекоти влиянието на излизане на Великобритания без сделка в области като селското стопанство и финансиране на изследователската дейност.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.