Драгомир Стойнев: Предлагаме нов модел за финансиране на българската икономика


Драгомир Стойнев: Предлагаме нов модел за финансиране на българската икономика
Снимка: БГНЕС

3006

Икономическите програми на българските партии преди избори обикновено не са решаващ аргумент за гласподавателите. Но именно развитието на икономиката предполага в най-голяма степен развитието на държавата. Какви са плановете на една от двете най-големи партии в България за бъдещо икономическо развитие - разговаряме с Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски и депутат в 41, 42 и 43-тото Народно събрание.

Нека поговорим малко за икономическите намерения на БСП, ако спечелите изборите и управлявате отново. Какви са най-важните акценти в бъдещата ви програма?

Ние искаме да променим начина на функциониране на българската икономика. В момента тя съществува на от три източника на финансиране: обществени поръчки, европейските фондове и до известна степен намаляващите преки чуждестранни инвестиции.

Ние искаме водещото в нашата икономика да е предприемаческият дух. За тези хора, които имат нуждата да намерят евтино финансиране, да имаме една квалифицирана работна ръка. Българските предприемачи да усещат подкрепата от страна на държавата, в търсенето на пазари. Нещо, което се случва в цял свят. Само тук се казва “не, всеки трябва сам да се оправя, защото това са пазарните принципи”. Ние искаме да направим точно обратното - да подкрепим българските предприемачи, най-вече младите, за да могат именно те да останат тук и да могат да реализират своите знания и умения в краен продукт.

Затова ние предлагаме нов модел на финансиране на българските предприятия. Как ще стане това? Ще създадем фонд "Индустрия" с капитал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия. Казвам "дялово", тъй като това е един нов модел на финансиране, който не е разпространен у нас. Това става с венчърни фондове, така че да се подпомогнат именно тези, които имат конкретната идея, предложение за реализацията на своя проект.

Тук не става въпрос да се финансират определени фирми, а се обръщаме към всички български предприемачи, които имат нужда от финансиране и не получават такова от банковата ни система, която ⅔ се държи от чуждестранен капитал. Защо? Защото българските и чуждестранните инвеститори търсят минимален риск и бърза възвращаемост. Ние искаме тези фирми, които нямат история, които са рискови, да им дадем шанс, да застанем зад тях, за да могат да реализират своето производство.

Ще създадем и фонд "Иновации" с капитал 150 млн. лв. Именно за тези млади учени, IT специалисти. За тези, които искат да развиват биотехнологиите, микро и наноелектроника, фотоника, защото те наистина са бъдещето. Това са сектори, които са високотехнологични, сектори с висока добавена стойност, които ще донесат приходи и на държавата, и на фирмите, а така и на хората, които работят в тях. Но най-важното е - тези млади момчета и момичета няма да продават своите знания, които са придобили тук, за жълтите стотинки, които получават в чуждестранните компания.

Искаме да развием и българската фондова борса. Тук фирмите трудно набират средства на капиталовия пазар. Затова ще направим един отделен сегмент на фондовата борса за малки и средни предприятия, които нямат дълга история, по едни опростени процедури, така че да бъдат качвани на борсата и да набират капитал. По подобен начин има бум на фондовите борси и в Полша, и в Румъния, затова българските предприемачи търсят начин да се финансират от там. Ние питаме - защо трябва да ходят там, като това може да се случи и тук?

Разбира се, всички тези мерки ще бъдат под шапката на Българската банка за развитие. Ние предвиждаме създаването на български финансов холдинг, под управлението на Българската банка за развитие. Той ще включва фонд “Индустрия”, фонд “Иновации”, национално-гаранционния фонд, който ще го развием като акционери в него да останат и частните банки, за да могат те по-лесно да споделят риска за даването на кредити и с Българската агенция за експортно застраховане. В момента нейният застрахователен капацитет е приблизително 500-600 млн. лв. Ние смятаме да удвоим, да утроим този капацитет на 2 млрд. лв. Това е единствения инструмент, който подпомага българските износители в чужбина. Всичко това ще бъде под шапката на българския финансов холдинг.

Това означава, че ако един български предприемач има нужда от финансиране, от експортно застраховане, ще получава всички тези услуги на едно гише. Няма да обикаля бюрокрацията, няма да се моли да го приемат или да му разгледат инвистеционното намерение. Ще получава всичко на едно гише.

Целта ни е да се раздвижи българската икономика, най-вече - вътрешните инвестиции. Искаме този, който създава нова фирма, млад човек до 35 години и тази фирма има оборот от 150 хил. лв. годишно, и когато този млад предприемач създаде минимум 5 работни места, той за първите 2 години да не плаща данък "печалба". Считаме, че това е начин да подпомогнем именно тези хора, които искат да правят бизнес тук, в България. Големият въпрос, който идва и отляво - това било дясна политика. В момента 95% от фирмите в България са микро, малки и средни предприятия. Там е работещата трудова сила. Ние искаме именно тези хора да са сигурни за своите доходи, да усещат просперитета на нацията и така този капитал да остава тук, а не както е в момента - чуждестранни монополи, инвестиции да пристискат българските консуматори и да притискат и държавата. Искаме да кажем край на този модел и да възродим българското производство.

В публичното пространство вече на няколко пъти имаше обяснения за някои от икономическите предложения на БСП. Например – създаването на фонд "Инвестиции", както и на фонд "Иновации". За какво ще служат тези фондове и няма ли да дублират възможностите, които ни дават еврофондовете и оперативните програми?

Вижте, във еврофондовете има един бюрократичен принцип, който има ограничени средства. Проблемът е, че ГЕРБ не разбраха едно - еврофондовете и оперативните програми са за надграждане на националната политика. Докато те направиха така, че те заместват националната политика. Нека да има едното и другото, но във всичките европейски държавни, еврофондовете надграждат, допълват.

Ние искаме да създадем една основа и разбира се, тя да бъде надградена и с европейските фондове, няма нищо лошо в това. Но не да се казва “щом има европейски средства, държавата да не дава ресурс”. Това е грешното и ние искаме да го променим и да направим така, както е във всяка една нормална държава.

Как ще бъдат финансирани фонд "Инвестиции" и фонд "Иновации" - чрез държавния бюджет ли? Означава ли това вдигане на данъците?

Данъците в страната няма да се вдигат, така или иначе всичките ни мерки са калкулирани и се вписваме в Маастрихтския критерий, тоест бюджетът няма да надвишава 3% ни дефицит, даже го предвиждаме да намалява. Разбира се, че в началото трябва инвестиция, която ще бъде осигурена без увеличаването на данъците.

Пари в държавата има, приоритети - няма. Като казахте за данъци. Да, ние предприемаме конкретни стъпки. Аз вече заявих, че основната ни цел е подпомагането на младите семейства. Затова ние правим първи стъпки към въвеждане на семейно подоходно облагане. Какво означава това?

За тези семейства, когато единият родител работи, тоест се плаща данък общ доход, държавата да има конкретна грижа към неговото дете. Тоест - ще се приспадат до 50 лева от дължимия данък. Това означава, че единият родител получава 500 лв. Той дължи на месец 50 лв. данък общ доход. Държавата, когато помогне с 50 лв., родителят де факто не ѝ дължи нищо. И така 500 лв. Става необлагаем минимум само, забележете и го подчертайте, за работещите семейства. Тук не става въпрос за тези хора, които са свикнали държавата да ги издържа, без да плащат данъци. Ние правим едно огромно разграничаване. Целта ни е да стимулираме работещите български семейства. Че държавата застава зад тях и ги подкрепя. Аз не казвам, че с това ще решим демографския ни проблем. За всяко едно семейство годишно се пада по 600 лв. на дете - вместо държавата да прибира тези средства, те остават в българското семейство.

Предприемаме и друга стъпка - за всички доходи над 10 хил. лв. - данък 20%. Ключовото тук е средната класа, двигателят на една икономика. Средната класа, която е моторът на икономическото развитие. Не само, че няма да ѝ се увеличи тежестта, а по-скоро ще има облекчения.

Не се ли опасявате, че идеята за нови държавни фондове ще свърши както Програмата за развитие на регионите на кабинета "Орешарски" - там общините Козлодуй, Бяла Слатина, Оряхово и Банско спечелиха дело пред ВАС, защото критериите за разпределение на парите бяха неясни?

Фонд “Индустрия” е именно това, което прави планът “Юнкер”. Само че фонд “Индустрия” е за едно микрониво, което ще бъде само на територията на България. Както планът “Юнкер е за Европа, за подпомагане на бизнеса, същото е и фонд “Индустрия”. Тук ще бъде изцяло на определени критерии, няма да се дават конкретно средства на общините, а ще бъде фонд за българските фирми и предприятия. Така че - сравнение не може да има.

И като казвате са тази програма. Тя изигра своята роля, защото това беше начин да се обърне икономиката. Аз не казвам за тези приблизително 100 млн. лв., които останаха в българския бизнес от правителството на Орешарски чрез намаляването на административната тежест, но в крайна сметка ние заварихме икономиката на -1% отрицателен растеж и я оставихме на 2,1% икономически растеж. Това показва, че държавата също може да инвестира с цел стимулиране на икономическия растеж. ГЕРБ сега се хвалят, но аз не знам нито една фискална мярка, за да има толкова много приходи. Всичко е благодарение на тези мерки като фискалния контрол, обратното начисляване на ДДС - събират се приходите в бюджета. Критикуваха тази програма, но благодарение на нея станаха залите, на които Борисов режеше лентички - като в Русе и Дупница, а той спря програмата.

В края на миналата седмица (16 – 20 януари) ваш колега от партията говори пред Канал 3, че имате идея през първата година лихвите по жилищни кредити за млади семейства да бъдат плащани от държавата. Какво ще рече "младо семейство" и не мислите ли, че не е справедливо лихвите да бъдат плащани с пари на данъкоплатците – на мен например никой не ми е плащал лихви по жилищен кредит?

Има определени ограничения. Става въпрос за първо и единствено жилище. За лихви до 100 хил. лв. Това ще подпомогне тези млади семейства, които нямат абсолютно никакво жилище. Вие, ако имате къща, съответно не можете да се възползвате от тази мярка. Това не означава, че държавата ви плаща главницата, а само лихвата до 100 хил. лв. Вие, ако искате да си купите жилище за 180 хил. лв., над 100-те хил. лв. си плащате вие лихвата. В крайна сметка за нас са важни тези млади семейства, които искат да се заселят в Ямбол, в Търговище, в Разград, там 100 хил. лв. струва едно жилище. В София със 100 хил. лв. човек трудно може да си вземе жилище. Целта е да насърчим семействата, подпомагайки ги да създадат свое жилище. Тази мярка съществува в Обединеното кралство и в много други държави. Не виждам нищо лошо за хората, които наистина нямат възможност да изтеглят кредит или нямат такива доходи, да може под някаква форма, държавата да им помогне. В Унгария също подобна мярка е добре приета.

Това, че на вас така ви се е случило, може би е защото БСП не е управлявала.

Не мислите ли, че тази идея прилича на програмата за саниране на ГЕРБ – с парите на всички данъкоплатци правим енергийна ефективност само за някои?

Не прилича на програмата на ГЕРБ. По една причина. От програмата за саниране се краде. Това не е саниране, това е топлоизолация.

Аз съм виждал в Германия как се прави саниране на т.нар. панелни жилища. Там изселват целия блок, влизат вътре, правят основна реконструкция на блока, на самите връзки между панелите, сменят се тръби, но никой не живее в блока, защото има такъв труд, който не позволява семейства да живеят в жилищата.

В България какво правим? Лепим топлоизолация, стиропор и някъде, който не си е сменил дограмата, му сменяме дограмата. Това е една мярка, която се представя с голям успех. Аз считам, че едното няма нищо общо с другото.

Ние просто искаме тези млади хора да се опитат да създадат своя живот в страната. Считаме, че е нормално държавата да поеме грижа към тях. Ако ли не - знаете какъв е пътят - Терминал 2 и голяма част от тях отиват в чужбина, за да мият чинии в ресторантите. Нашето желание е на тези хора да им се помогне, да бъдат тук и да останат.

Интервю на Ивайло Анев

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички