Дунарит е погасил дългове за 50 млн. лева, назначен е прокурист на предприятието


Дунарит е погасил дългове за 50 млн. лева, назначен е прокурист на предприятието
Снимка: БГНЕС

4329

Задължения за около 50 млн. лева погаси изцяло и предсрочно военният „Дунарит” към Държавната консолидационна компания. Това става ясно от съобщение на Съветът на директорите на дружеството, изпратено до медиите.

Припомняме, че най-големият дълг на "Дунарит" е в размер на 47 млн. лева и е обвързано с италианеца Едоардо Миролио, който имаше дял и в "Техномаркет". Съдбата на дълга на "Дунарит" към фирма "Е. Миролио" - заводът е трябвало да купи влогове на фирмата на италианеца в КТБ, а с тези влогове "Дунарит" прихваща свои кредити към фалиралата банка и така няма да ѝ е длъжник. Синдиците на КТБ обаче атакуваха прихващанията.

Дългът на „Дунарит“ към „Е. Миролио“ минава през КТБ и отива в Държавната консолидационна компания (ДКК). Така КТБ взема 47 млн. лева от ДКК, но трябва да прехвърли свои нереализирани на търг активи на фирма „Дипи“, която е една от компаниите по веригата от прихващания (цесии) и на която офшорката „Виафот Лимитид“, свързвана с Делян Пеевски, прехвърли вземането си от „Дунарит“ през юли тази година.

"Финансовото оздравяване на „Дунарит” АД неминуемо минава през погасяване на задълженията на дружеството. Благодарни сме на министъра на икономиката, че успя да осигури изкупуване на задълженията на дружеството, като по този начин към настоящия момент основният кредитор на „Дунарит” АД е легитимен – „Държавна консолидационна компания” ЕАД, заместил редица мними кредитори с неясни намерения.

При създалата се ситуация, въпреки че изкупените от „Държавна консолидационна компания” ЕАД задължения на „Дунарит” АД не са изискуеми и са под условие, с цел да не се спекулира в публичното пространство с намеренията на правителството, мениджмънтът на „Дунарит” АД взе решение и погаси изцяло и предсрочно задължението си към „Държавна консолидационна компания” ЕАД със собствени средства от търговска дейност в размер на около 50 млн. лева", се казва в съобщението.

От Съвета на директорите заявяват: "Като продължение на проведената среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с изпълнителния директор и представители на синдикатите, Съветът на директорите на дружеството прие направената от министъра на икономиката препоръка и назначи прокурист на „Дунарит” АД.

С извършването на тези стъпки Съветът на директорите е изпълнил препоръките на министъра на икономиката, за да не се стигне до отнемане на Разрешителните за производство, търговия и съхранение на дружеството. Процедурата към момента е спряна на законово основание с Решение на директора на Главна дирекция „Национална полиция”.

Ръководството на дружеството остава отворено за бъдещ диалог, включително и с държавните институции за решаване на възникналите проблеми. Целта е запазване на едно добре работещо стратегическо предприятие, в което са пряко ангажирани над 1300 работници".

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички