Два вируса ни атакуват едновременно


Два вируса ни атакуват едновременно
Снимка: iStock/Guliver

2600

Тази година е възможно да ни атакуват два вируса едновременно - "Мичиган" и "Хонконг". Въпреки това интензивността на евентуалните епидемии е трудно предвидима.

„Мичиган“ се очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. По думите му не са много хората, които имат изградени антитела срещу вируса "Мичиган" и това му дава възможност да зарази повече хора, ако не са имунизирани, но няма как да повлияе на обществения имунитет.

Това каза пред Нова телевизия главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. Той препоръча всеки да бъде внимателен с грипа, защото е трудно предсказуем.

Според д-р Кунчев в момента преобладават рино вирусите, които много разнообразни с няколко десетки щамове. Няма данни за сега за хванати грипове в Европа и не може да се каже, че картината на Стария континент ще бъде същата като в Австралия по отношение на "Мичиган".

„Над 90% случаи като усложнения са тежко протичаща пневмония. Основно засяга хората над 60 - 65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система. Възможно е да имаме паралелна циркулация на два или три вируса“ каза експертът. Според него пациентът не може да разпознае симптомите. "Хонконг" се отличава с рязко начало, висока температура и болки в мускулите. При него има общо чувство на отпаднало, нужда от почивка на легло поне 2 - 3 дни. Най-засегнати са децата и хората над 60 - 65 години.

Експертът отрече схващането, че повишеният прием на витамин С намалява риска от вирус, а като цяло ваксините дават най-голяма гаранция. Той наблегна още, че изключително важно е избягването на видимо болни хора, защото при грипа заразата може да стане много лесно само от кашлица и кихане. Според д-р Кунчев няма крайна граница за имунизация, но най-подходящи месеци са октомври и ноември. "Една ваксина предпазва не повече от година - година и половина", каза още той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички