Две невероятни личности си поделят Нобела за мир тази година

Две невероятни личности си поделят Нобела за мир тази година
Източник: Nobel Prize/Facebook

Двама са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир - гинекологът от Демократична република Конго Денис Муквеге и иракската активистка за човешки права Надя Мурад. Това съобщиха от Нобеловия комитет.

Денис Муквеге лекува жертви на сексуално насилие в родината си. Надя Мурад е от малцинството на язидите и е била жертва на сексуално робство на "Ислямска държава". Води кампания за защита на други жертви от своя народ.

Денис Муквеге е прекарал по-голямата част от живота си в борба срещу насилието в Демократична република Конго. През 2008 г. основава болница в Букаво. Оттогава насам хиляди жени, жертви на издевателства по време на неспирните граждански войни и конфликти, са били негови пациентки. Муквеге е символ в страната, а и в чужбина, а веруюто му е "справедливостта е работа на всички". Той многократно е заклеймявал масовите изнасилвания и е критикувал конгоанското правителство и международната общност, че не правят достатъчно за прекратяването на тази ужасяваща практика.

Надя Мурад е представител на язидското малцинство в Северен Ирак. Селото ѝ е превзето от джихадистите от "Ислямска държава" през 2014 г. Надя и много други жени и деца са държани като сексуални роби. Самата тя е изнасилвана и измъчвана многократно. След тримесечен кошмар успява да избяга на Запад и оттогава е активист за защита на човешките права. Бори се за правата на близо 3000 язидски момичета и жени, които са били жертви на сексуално насилие от страна на ислямистите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.