Двете най-големи стокови борси у нас се обединяват

Двете най-големи стокови борси у нас се обединяват
Източник: Getty Images/Guliver

Борсовият пазар у нас се слива. От началото на 2017 година двете най-големи стокови борси – Софийската и Българската, ще се обединят в едно. Така 98% от борсовата търговия в България ще се осъществява на едно място, съобщава БНР. 

От трите стокови борси – в София, Пловдив и Русе – двете най-големи, Софийската и Българската, бившата Русенска, подписаха меморандум за обединение. Усилията в тази посока са от години, припомни председателят на Съвета на директорите на Софийската стокова борса Васил Симов:

"Три стокови борси от приемането на закона през 1996-1997 година до ден-днешен не е най-добрият модел за борсова търговия в България, тъй като борсовата търговия е един вид концентриран пазар и в место на едно място да се събират много търговци, в България стана така, че на много места се събират малко търговци".

Засега встрани от този процес остава единствено Пловдивската борса. Но затова пък обединението ще консолидира 98% от борсовия пазар.

Така търговията ще придобие и своята представителност, казва още Симов:

"Тъй като от много места ни е подсказано, говоря за много места по света са ни подсказвали, че за една малка държава като България повече от една борса, наистина не е коректно да има, и хубавото на това окрупняване на борсовия пазар в България е фактът, че ще можем да разполагаме с единна борсова цена."

"Със сигурност, когато е обединен пазарът, ще е най-истинската цена. Дали ще е по-ниска или по-висока, това си зависи от пазара", допълни и председателят на Българската стокова борса Георги Найденов.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.