Двойно повече българи искат уседналост на Острова


Двойно повече българи искат уседналост на Острова
Снимка: iStock/Guliver

3224

16 500 българи са подали декларации за уседналост в Обединеното кралство само за август. Два пъти повече са нашите сънародници, кандидатствали по схемата спрямо тези искащи уседналост през юли, когато броят има е бил едва 6900 души. Това заяви пред в. "Монитор" ръководителят на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон Васил Асенов.

Последните два месеца българските граждани търсят по-интензивно информация за Brexit, съобщава още Асенов. От службата по трудови и социални въпроси разясниха, че кандидатстването по схемата протича относително спокойно и много рядко до посолството пристигат сигнали за проблеми, свързани с кандидатстването. За същото нещо говорят и данните от анализ на британското министерство на вътрешните работи, обхващащ подадените заявления до края на месец юни 2019 г. До тази дата от подадени общо 43 280 заявления на български граждани, броят на невалидните е 20, а на оттеглените - 30.

Към края на месец август общият брой на подадените заявления по Схемата за уседналост е 70 600. По абсолютен брой на подадените заявления България се намира на 6-о място, показват данните на британското вътрешно министерство.

Анализ на Библиотеката към Камарата на общините (House of Commons Library) отчита относителния дял на кандидатствалите граждани от всяка една държава членка спрямо числеността на общността. По този показател България продължава да заема първо място със 70%. На второ място се нарежда Австрия с 59%, следвана от Португалия с 52%. По-надолу в таблицата се подреждат Италия и Испания с приблизителни 50%, а Словения, Малта и Финландия се нареждат със скромните 24%.

Всички български граждани, които желаят да продължат да пребивават в Обединеното кралство след Brexit, е необходимо да се сдобият със статут на уседналост. По разпореждане на посланик Марин Райков посолството е създало необходимата допълнителна организация, за да може напълно да се отговори на нуждите на българската общност във Великобритания, съобщават от службата по трудови и социални въпроси в Лондон.

Правата на нашите сънародници след Brexit ще бъдат гарантирани чрез Схемата за уседналост, като всички български граждани, които пребивават в Обединеното кралство и желаят да останат там, трябва да кандидатстват по нея, коментира Васил Асенов.

Крайният срок за кандидатстване по Схемата за уседналост е 31 декември 2020 г., а при постигане на Споразумение с ЕС крайният срок ще бъде 30 юни 2021 г. Българските граждани, които разполагат с удостоверение за постоянно пребиваване (Permanent Residence) също трябва да кандидатстват за статут на уседналост. Единствено изключение са българските граждани, които притежават британско поданство, заяви експертът.

Българите, които планират да се преместят в Обединеното кралство след Brexit, ще трябва да отговарят на бъдещите имиграционни разпоредби. Към настоящия момент такива все още не са приети, като намерението на британското правителство е да разработи точкова имиграционна система по подобие на тази в Австралия, обясниха от службата по трудови и социални въпроси в Лондон.

Задължение на всички граждани, които искат да получат статут на уседналост, е да подадат своите документи онлайн или на хартия. Посолството съдейства с предоставяне на пълна информация по всички информационни канали.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички