Дълговете на вероизповеданията ще се разсрочат за до 10 години

Дълговете на вероизповеданията ще се разсрочат за до 10 години

Готови са новите текстове на Закона за вероизповеданията – няма да има опрощаване на дългове, а отсрочване до 10 години, от което ще могат да се възползват всички вероизповедания. Така всички производства за изискуеми суми ще бъдат спрени и мюсюлманското вероизповедание ще може да си получава субсидията от държавата. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов непосредствено преди да внесе в деловодството законопроекта за второ четене с новите поправки, предаде Actualno.com

Според Цветанов новите текстове предоставят възможности за договаряне и изпълнение на ангажиментите с финансовите органи до 10 години, но разсрочването може да е и в по-кратък срок – до 2 – 3 години.

Такава процедура има подробно разписана в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, но тя се отнася за стопански субекти и няма как да се приложи за вероизповедание. Затова подобен текст ще влезе в Закона за вероизповеданията, обясни Менда Стоянова. Тя уточни, че ще бъдат фиксирани всички основни условия - за срока на отсрочване ще тече лихва, ще се изисква предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване. НАП ще бъде оторизирана да издаде акта и да следи начина на изпълнение напогасяването. Така ще бъде въведена равнопоставеност за такива юрисдикции като вероизповеданията, които не биха могли да се възползват от текстовете на ДОПК и ще имат равнопоставеност със стопанските обекти по отношение на отсрочване на задължения , добави Стоянова.

„Държавната субсидия е за осигуровки и заплати и тези пари не бива да бъдат намалявани или пренасочвани за погасяване на задължения, но това пък би оставило ресурс от собствените приходи на мюсюлманското вероизповедание, което то ще насочи към погасяване на тези задължения“, поясни още Стоянова.

"Ще дадем възможност държавата, когато превежда съответната субсидия имамите в България да получават съответните заплати, които към настоящия момент те не могат да получат, докато Българската православна църква си получава субсидията. Смятаме, че по този начин ще спрем и евентуалното генериране на напрежение, ако някой би могъл да се възползва от подобни ситуации", добави Цветанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.