Дългът на България расте до близо 22,7 млрд. лв. в края на 2014 г.

Дългът на България расте до близо 22,7 млрд. лв. в края на 2014 г.
Източник: Getty Images

Значително нарастване на дълга на страната ни към края на 2014 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). В края на миналата година държавният дълг е бил близо 22,7 млрд. лв. или 27,6% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Дългът на България нарасна силно в края на 2014 г. поради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). През декември бе поет междубанков заем от 1,5 млрд. евро, с голяма част от които се изплащат гарантираните депозити от банката с отнет лиценз, припомнят от БНР. Този дълг вече е платен, но през тази година, след като бе рефинансиран чрез тройната емисия еврооблигации за повече от 3 млрд. евро. През януари пък страната ни имаше голямо погашение по т.нар. "дълг на Милен Велчев".

Към края на 2014 г. или момента, към който са обобщени предварителни данни на националната статистика, се отчита междубанковият заем преди плащането, както и облигационната емисия, поета миналата година за плащането през януари. Така дългът към края на декември набъбва до 22,7 млрд. лв., като година по-рано е бил 14,7 млрд. лв.

В сектор "Държавно управление" отчита бюджетен дефицит от 2,3 млрд. лв. или 2,8 процента от БВП.

Дефицитът в подсектор „Централно управление” е в размер на 2,5 млн. лв. или 3% от БВП. Подсектор „Местно управление“ реализира излишък от 74 млн. лв. - 0.1% от БВП. Излишък реализира и подсектор „Социалноосигурителни фондове” в размер на 62 млн. лв.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 2

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • Мелинда

    Мелинда
    Дълга ръсте ,а кой ще го плаща народа !?Защо Цветан Василев е още на свобода?

  • Елия

    Елия
    Дългът расте, а няма осъдени още ьа КТБ-най-големият обир в наше време.