Държавата харчи милиони всеки ден за незаконни обществени поръчки

Държавата харчи милиони всеки ден за незаконни обществени поръчки
Източник: iStock/Guliver

6,25 млн. лева на ден харчи държавата за незаконни обществени поръчки. Това изчисление се набива на очи от цитирани от Българската национална телевизия данни от Агенцията по обществените поръчки (АОП).

Всъщност, статистиката е за това колко пари дневно отиват за обществени поръчки. Оказва се, че става въпрос за 25 млн. лева дневно. Само че 25% от обществените поръчки падат впоследствие като незаконни, а половината от всички жалби, подадени срещу обществени поръчки, се оказват основателни.

От началото на годината обжалваните обществени поръчки в Комисията за защита на конкуренцията са 624. От тях решение има в 452 случая. Близо 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, останалите жалби са се оказали неоснователни. А според Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за периода януари – юни, 2019 година, поръчки на обща стойност 25 700 000 лева са незаконни. В част от случаите проверките се извършват много след приключване на процедурите и не може да бъдат наложени наказания.

През 2019 г. държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. На ден това означава, че държавата вече харчи с рекордните за последните пет години 25 300 000 лева.

От началото на годината до 27 юли са обявени общо 6601 поръчки като 1/6 от тях се финансира с евросредства. Най-много пари тази година държавата отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки са общините.

Именно заради общините коментар прави юристконсултът в Националното сдружение на общините Десислава Стойкова. По думите ѝ, има компании, които буквално си изкарват хляба с обжалване на обществени поръчки, а обжалването може да доведе до забавяне от 1 година.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.