Държавата няма да даде храни на бедните тази зима


Държавата няма да даде храни на бедните тази зима
Снимка: БГНЕС

2363

И тази зима бедните хора, които имат право на хранителни продукти по оперативната програма на ЕС, няма да си ги получат.

За поредна година Агенцията за социално подпомагане (АСП) не успя да организира навреме нито търга за купуване на провизиите, нито раздаването им от Българския червен кръст, въпреки че парите за тях са налични, пише вестник "Сега".

През 2016 г. търгът бе обявен още през април, но миналата година социалната агенция обяви поръчката чак в средата на ноември. Срокът за подаване на офертите беше до 20 декември. Това означава, че най-рано напролет хората биха могли да получат пакетите си с продукти.

Практиката обаче сочи, че търговете винаги се проточват, защото има обжалване от некласираните фирми и се налага АСП да обявява нови обществени поръчки. Храните за 2016 г. бяха раздавани до есента на миналата година заради обжалвания и нови търгове. В резултат храните се раздават на части и на няколко пъти. Всичко това заедно със забавянето поставя под сериозно съмнение ефективността на изразходваните пари.

За тази зима пакетите трябва да включват 17 продукта, а целият проект е на стойност близо 16.4 млн. лв. АСП ще купи брашно, ориз, спагети, лютеница, консерви с домати, грах, конфитюр, леща, захар, олио и др. През 2016 г. поръчката беше за повече от 19 стоки, но беше за над двойно повече пари - 48 млн. лв. Тогава разликата бе, че към продуктите имаше и обикновени бисквити и вафли. Близо 300 хил. българи получиха пакетите с храни.

Според оценката на АСП за ефекта от програмата благодарение на получените храни бедните хора са спестили до 5% от месечния си доход. Общият бюджет на програмата до 2020 г. е 123.3 млн. евро. Освен храните се осигурява и топъл обяд на бедни и бездомни хора. Близо 6.2 млн. евро от общия бюджет са за техническа помощ.

Цената на един пакет за 2016 г. бе около 118 лв., тоест двойно по-скъп от този за 2015 г., когато пък се даваха повече видове храни. Според анализа на АСП за ефекта от оперативната програма пакетите са били от най-голяма помощ за самотно живеещите възрастни хора над 65 г. - така те са спестили месечно по 5 на сто от дохода си, или по почти 10 лв. на месец. През 2015 г. "спестената сума" е била над 2 на сто, или по 4.35 лв., като 38 на сто от потребителите на пакетите са пенсионери над 65 г.

Снимка: Архив

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички