Държавата няма да се включи в сделката за ЧЕЗ


Държавата няма да се включи в сделката за ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

3077

Не смятаме, че включването в сделката на българската държава е методът за защита на българските граждани. Тази позиция е консултирана и с министър-председателя. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на днешното заседание на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. 

Горанов подчерта, че българската държава категорично няма каквото и да е намерение да участва в придобиване на част от активите на ЧЕЗ в България по какъвто и да е начин, като това била негова позиция като финансов министър, съгласувана с премиера Бойко Борисов и не било правителствено решение. Няма информация дали "Инерком България" и/или ЧЕЗ са готови въобще да допуснат българската държава в сделката, уточни Владислав Горанов. Финансовият министър предупреди и, че опитът за блокиране на сделката би могло да доведе до "претенции" от страна на частните страни, които осъществяват разпореждане с имущество. Нямаме никаква информация сделката да е приключила, добави Горанов, който помоли депутатите да проявят разбиране, макар да не са ограничени от закона да поставят въпроси.

Финансовият министър заяви и, че няма информация от премиера той да е говорил относно сделката за ЧЕЗ при посещението на чешкия премиер Андрей Бабиш в България в началото на тази година. Не съм разполагал с информация, че ЧЕЗ ще избере "Инерком България" за купувач, уточни още Горанов като отговор на изричен въпрос дали правителството е знаело от службите ни, че чешката компания е решила да продаде активите си в България на Гинка Върбакова преди официалното съобщение. Министърът каза и, че "не гледа на този лист хартия сериозно" в коментар относно получената от Чехия информация за сделката, която беше засекретена от Бойко Борисов и след като стори това, премиерът излезе с гневното изказване: "Ще ги разнищя, този път няма да има оставки".

По време на днешното заседание стана ясно, че премиерът Бойко Борисов писмено е отговорил пред комисията, че не може да коментира нищо по сделката, защото думите му могат да повлияят на арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България. Припомняме, че неофициално става въпрос за обезщетение от около 500 млн. евро, а активите на ЧЕЗ в България се продават за 320 млн. евро – също неофициално.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички