Държавата отделя 10 млн. лева за Хитрино


Държавата отделя 10 млн. лева за Хитрино
Снимка: МВР

2067

Общо 10 млн. лева ще отпусне държавата за шуменското село Хитрино, където в събота се взриви влакова композиция, превозваща пропан-бутан.

5 млн. още днес ще бъдат заверени по сметката на Хитрино. Това заяви в началото на днешното правителствено заседание премиерът в оставка Бойко Борисов

„Ще ви информирам за всички действия, които са направени досега и които се правят в момента. Ускорихме максимум източването на цистерните - през нощта 4. Сега има една малка авария, но ще я отстранят много скоро, един стълб е опасно наведен над една от цистерните. Сега ще го прикрепят с лебедки, но ако продължим с това темпо се надявам доста по-скоро да приключим с източването на цистерните, да започне разчистването на терена и връщането на хората там”, каза Борисов.

„Малко по-оптимист съм в сферата на процедурите, които текат. Всячески се стараем да не пресираме експертите и хората, които участват в това, защото действително рискът е голям. Днес впоследствие ще информираме за повече подробности, но това, което в условията на населено място без хора, тъй като трябваше да евакуираме хората от Хитрино. Кметът с помощниците си е съумял да направи, сега имахме и среща с председателя на ДПС, който беше с нас в тези дни и сме се спрели горе долу на това, което ни подават експертите от там за на две места по 5 млн. лв. - общо 10 млн. лв", заяви премиерът.

Други 5 млн. ще постъпят по бюджета на социалното министерство за храни, памперси и други продукти от първа необходимост според заявените потребности на хората в селото.

За разрушената инфраструктура правителството ще иска от Европейската комисия разрешение да бъдат пренасочени средства по програмите за земеделие и транспорт.

При трагедията в Хитрино загинаха седем души. Разрушенията в селото са огромни.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички