Държавата отпуска 37 млн. лв. допълнително за извънболнична помощ


Държавата отпуска 37 млн. лв. допълнително за извънболнична помощ
Снимка: Gettyimages.com

2881

Допълнителни 37 млн. лева към бюджета на НЗОК отпуска Надзорният съвет на Здравната каса за извънболнична медицинска помощ догодина. Общият бюджет на Обществения фонд е 3 милиарда и 452 милиона лева. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Ваньо Шарков.

„Увеличението в извънболничната медицинска помощ е 20 млн. лв. повече за първична извънболнична медицинска помощ, 10 млн. лв. повече за специализирана медицинска помощ или за специалистите в поликлиниките и 7 млн. повече за медико-диагностични дейности, тоест за изследвания и образна диагностика", заяви Шарков.

От думите му става ясно, че това увеличение в извънболничната помощ отговаря на исканията на министъра на здравеопазването Петър Москов за увеличаване на парите в тази област, както и на настоявания от страна на Българския лекарски съюз.

Увеличение ще има и на средствата определени за третата допълнителна стоматологична дейност – с 24 млн. лв., както и за лекарства.

„Общо 47 милиона повече за лекарства за домашно лечение, медицински изделия, диетични храни за медицински цели и лекарствени продукти за злокачествени заболявания в условията на болничната помощ. Общото увеличение в бюджета на Здравната каса за 2017 година е с 247 милиона повече. Това е свързано с увеличените здравноосигурителни плащания за следващата година и увеличението в резерва на Здравната каса за 2017 година, което е с още 24 милиона лева. Така резервът на Здравната каса за догодина става 341 милиона лева. Това е гаранция за предвидимост в системата на здравеопазването“, обясни заместник здравния министър Ваньо Шарков, цитиран от БНР.

Догодина Здравната каса ще може да прекратява частично или напълно договор с лечебно заведение при отчитане на дейност, която не е извършена, дори при действащо обжалване от страна на лечебното заведение, коментира още д-р Шарков.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички