Държавата плаща наем и детегледачка на млади семейства, ако се върнат от чужбина


Държавата плаща наем и детегледачка на млади семейства, ако се върнат от чужбина
Снимка: iStock/Guliver

10328

До 4 месеца помощ за детегледачка ще получават младите семейства, които се върнат от чужбина да работят у нас. Подкрепата е докато се установят у нас и запишат детето си на ясла или детска градина. Това разкри пред Нова телевизия зам.-социалният министър Зорница Русинова по повод програмата за завръщането на млади и образовани българи, които в момента работят в чужбина. Социалният пакет предвижда до 1200 лева на месец, който включва разходи за наем, детегледачка, стипендии и др. мерки.

Над 60% от младите хора, които завършват образованието си в чужбина, имат желание да се върнат в България, обясни Русинова. Тя даде пример, че в момента близо 6000 българи учат във Великобритания, 1400 във Виена, близо 7000 в Германия.

Същевременно у нас има 10 000 свободни работни места, няма работодател, който да няма нужда от квалифицирани кадри, търсят се най-вече в сферата на услугите, икономисти, инженери, обясни зам.-министърът.

Целта на правителството е да подпомогне тези млади хора да си намерят работа у нас, включително в малките населени места, давайки допълнителна подкрепа към работодателя според нуждата на конкретния човек. Имало доста сектори, които предлагат конкурентни заплати - като IT сектора.

От началото на април първо ще се задейства повече информация за конкретни работни места, наеми на жилища, кредити, детски градини. И съдействие от наша страна и институциите, когато човек трябва да се установи, допълни Русинова. Ще се предложи подкрепа и за плащането на наем, който да е съобразен с пазарните цени. Като пример тя даде Пазарджик, където се предлагат доста добре работни места, средните заплати са около 900 лв. и държавата би дала допълване към тази заплата в размер на половин минимална работна заплата. Ще се предлага и курс по български или допълнителна квалификация за членове на семейството.

За нас е важно всички тези млади хора, които отиват да учат в престижни университети, да се върнат у нас и заедно с бизнеса да гарантираме, че можем да ги подкрепим да започнат тук, обясни зам.-социалният министър. Дългият път да задържим всички млади хора е през инвестициите в образование, за да останат да учат те в български университети, допълни Русинова.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички