Държавата праща писма на сънародници в чужбина и ги кани на работа у нас

Държавата праща писма на сънародници в чужбина и ги кани на работа у нас
Източник: Getty Images / Guliver

Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ) изпраща писма на емигранти, като ги кани да се върнат обратно в България.

С писмата всъщност се предлага работа в България, като те са адресирани до наши сънародници според потребностите на бизнеса, който си търси работна ръка – например към Франция се адресират писма с работни места, за които трябва френски език. Ако има интерес, се организира среща.

Общо казано е, че пращаме писма – говорим по телефона, по скайп, пращаме имейли, заяви Ива Крумова от ДАБЧ. Тя се похвали, че в Костинброд дошли на работа 40 души от Западните покрайнини в Сърбия. Всъщност с тези думи Крумова призна, че държавата се цели в етнически български общности, които живеят в държави с по-нисък стандарт от българския. Крумова обаче увери, че държавата работи и със Западна Европа.

"Опитваме се – знаем, че малка част се връщат", коментира Крумова. Тя разказа, че в България се връщали и хора, които имат имоти. Друг аргумент от икономическа гледна точка за завръщане е, че в България с по-малка заплата имаш по-големи покупателни способности.

Статистика обаче колко българи са се завърнали няма. "Времето ще покаже” – така Крумова отговори на въпрос как ще стане ясно дали усилията на ДАБЧ дават резултат.

В свой репортаж Нова телевизия представи историята на семейство, което живяло в Испания няколко години и се върнало тук, тъй като щяло да има близнаци. Жената – Валя, емигрирала, защото била блъсната на пешеходна пътека от депутатски син и в крайна сметка нямало виновен за случилото се. Но когато забременяла, взели решение с мъжа си да се върнат. Семейството е причината, която ни върна, казва жената, но изброява всички познати неща, които не са наред т.е. си остават все същите.

По данни на "Отворено общество", около 1,1 млн. българи живеят в чужбина. Средно всяка година България бива напусната от по 25 000 души – през последните 5 години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.