Държавата с тривиален отговор за вълненията в оръжейния сектор - прави нов съвет

Държавата с тривиален отговор за вълненията в оръжейния сектор - прави нов съвет
Източник: БГНЕС

Нов Съвет за координиране и развитие на дружествата - производители и търговци на стратегически изделия и специална продукция, ще бъде създаден от правителството до края на септември. Това е записано в проект на икономическото министерство, публикуван за обществено обсъждане. Намеренията за новата административна структура идват в разгара на скандалите около лицензите на две оръжейни дружества - "Дунарит" и "Емко", чиито работници организираха серия от протести в защита на работните си места, пише в. "Сега".

Предложението за съвета е на министъра на икономиката Емил Караниколов, чиито експерти са на мнение, че създаването на новата структура е наложително, за да се подобри координацията в отбранителния сектор. В мотивите на проекта е записано, че в последните години както производството, така и реализацията на продукцията бележат рекорден ръст и през 2016 г. са постигнали годишен оборот от над 1 милиард евро.

Караниколов предлага новият съвет да се събира най-малко веднъж на три месеца и да бъде под негово ръководство. В новото звено ще участват и министрите, или техните заместници, на отбраната, външните и вътрешните работи, на финансите, социалният министър. Съветът ще включва и председателя или зам.-председателя на ДАНС, синдикалисти, както и представител на Сдружение "Българска отбранителна индустрия".

Драмите в оръжейния сектор

Преди седмица Караниколов събра журналисти и се опита да обясни къде се корени проблемът с "Емко" и "Дунарит". Той изтъкна, че държавата застава и зад двете дружества, които нямало да останат без работа. И двете компании са в процедури за отнемане на лицензите за търговия със специална продукция.

Отнемането на лиценза на "Емко" в Трявна е "временно - за 6 месеца, и заводът можело да продължи да произвежда, но не и да продава. За русенския "Дунарит" пък бе посочено, че има прокурорско обвинение срещу ръководството. В опит да спасят завода и лицензите всички членове на борда подадоха оставки. Тогава Караниколов първо заяви, че проблемът е решен, а после отрече, тъй като имало правна пречка пред вписването на новите шефове в Търговския регистър.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.