Държавата се присети за чиновническия тормоз


Държавата се присети за чиновническия тормоз
Снимка: БГНЕС

2942

Темата с чиновническия тормоз в България отново стана видима след като стана ясно, че специализирано изследване е установило 1701 проблема при административното обслужване в страната, които представляват своеобразен чиновнически тормоз. Става въпрос за излишни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекалено бавна работа.

На прицел е МВР - заради ненужно изисквани лични данни при издаване на документи, твърди в. "24 часа", a според медията това е основен пункт в модела за трансформация на административното обслужване, който предлага вицепремиерът Томислав Дончев.

Въпреки че не е предвидено в закона при издаване на лични документи, МВР изисква от гражданите да предоставят информация като имена и ЕГН на съпруга си и имена и дата на раждане на родителите. Реално тази информация е напълно ненужна, а освен това МВР може да си я набави по служебен път през националната система "Население", пише в предложенията на Томислав Дончев. Заради това вътрешното министерство трябва да промени заявленията за издаване на лични документи, предвижда пакетът от мерки на вицепремиера.

Друго предложение - подновяването на шофьорска книжка да става най-много за седмица, а за лична карта или паспорт да е два пъти по-бързо - 3 дни. Това реално означава да ги няма услугите "бързо" и "експресно" издаване на лични карти/паспорти, съответно да не се събират такси за тези услуги. При подновяване на шофьорска книжка заради сменена лична карта при граждански брак жените да не заплащат такса за книжката, е трета от препоръките към МВР.

Освен това вътрешното министерство трябва да направи възможно заявленията за издаване на шофьорска книжка да се подават във всяко поделение. или чрез пощенски куриери, а не както е в момента само в поделението по адресна регистрация. "Местата за подаване на заявленията са ограничени по постоянен адрес, без да има пречка да се подават във всяко звено, доколкото заявленията се разпечатват от единна система", пише в мотивите към предложението за тази промяна. Освен това трябва да отпадне и изискването за предоставянето на номер на лична карта за ползването на почти всяка услуга в страната.

Административна картинка

Според Томислав Дончев почти всяка администрация в България може да облекчи гражданите, като въведе възможността заявяването на услугите ѝ да става устно или по пощата. Освен това - 174 услуги, които представляват удостоверяване, могат да бъдат вътрешни т.е. обменът на информация да е между администрациите, а не гражданите да бъдат карани да го правят. Издаването на съобщение за смърт, когато човек е починал в болница например, вече ще е вътрешна услуга. Вътрешна услуга става и издаването на бележка, че конкретен човек не се води на психиатричен отчет. Такава се изисква за редица неща - от записване в университет до получаване на разрешително за оръжие, и се издава от психодиспансер.

Общините също ще трябва да се откажат от редица незаконни режими и услуги, които са въвели. Сред тях са например издаване на разрешително за търговия с цигари и алкохол, каквото в момента издава Каварна. Друга практика, която трябва да остане в миналото е възможността общините да разрешават или не на фирмите да удължават работното си време. София пък ще трябва да се откаже да издава разрешение за извършване на таксиметрови превози.

Обслужването на едно гише не работи

Въпреки че съществува от години и е задължителна, системата за обслужване на едно гише реално не работи, установила проверката на екипа на вицепремиера Томислав Дончев. Като пример е посочено отново МВР, където принципът на обслужването на едно гише формално е въведен. Гражданите обаче трябва на няколко пъти да се редят пред него, тъй като постоянно чиновниците им изискват плащането на такси, което става на друго гише.

Оказало се и че гишетата, които обслужват граждани по време на обедните почивки, са недостатъчни. Проблеми с дългите и много на брой опашки съществуват и в агенцията по кадастъра. 20% от общините в страната пък въобще не са въвели обслужването на едно гише и гражданите трябва да обикалят опашките. Освен това много от административните сгради са недостъпни за хора с увреждания.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички