Държавата ще даде 7.5 млн. лв. за УНСС, но ще наложи финансова корекция


Държавата ще даде 7.5 млн. лв. за УНСС, но ще наложи финансова корекция
Снимка: БГНЕС

3830

Държавата все пак ще отпусне 7.5 млн. лева за недостроения нов корпус на УНСС, заради който висшето учебно заведение е заплашено от фалит. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети строителната площадка.

Ректорът на УНСС проф. Стати Стаев благодари специално на Борисов, че е дошъл да види какво е положението и помоли "за съдействието на цялата държава да можем да усвоим европейските средства", както и да бъде удължен срокът на договора за строежа на корпуса, който иначе изтича през юни.

Дали от това има нужда пазарът на труда е друг въпрос, захапа финансовият министър Владислав Горанов, който обяви, че е наложена 10% финансова корекция на проекта и имало допълнително възлагане на фирмата-изпълнител след първоначалния търг, защото нямало достатъчно добър разчет на инфраструктурата. Затова и има проверка на обществените поръчки, което финансовото министерство вече съобщи. "Икономическият университет не може да допуска икономически грешки", подчерта Горанов.

Не може да се дават милиарди за образование, включи се и Борисов, като добави, че не можело строежът да стои като паметник на културата, защото ако продължели споровете между УНСС, финансовото, регионалното и образователното министерство. Премиерът каза и, че във вторник, 30 април, правителството ще гласува 7,5 млн. лева за УНСС, но оттам-насетне трябвало да се разбират финансовото министерство и УНСС за корекциите. "Този строеж трябва да го завършим, за да учат студентите", каза Борисов.

На въпрос кой ще плати корекциите, Горанов отговори, че това е смислено питане, като подчерта: "Искате сега да ми кажете, че с вашите пари ще платя корекциите, след като аз не съм възложител". Той добави, че 7,5 млн. лева няма да са достатъчни. А Статев призна, че под корпуса имало водопровод и ел. инсталация под терена, които не били отбелязани на първоначалните планове, взети от главния архитект на София Здравко Здравков.

Не трябва, надявам се да не се случва повече, но сме пред свършен факт – така Борисов се оправда при въпрос какво ще стане, ако и някой друг утре дойде и поиска 7 млн. лева и се оплака, че с такива въпроси журналистите го поставят в неудобно положение. "Вие какво бихте направили", попита той и се оправда отново, че 2 години УНСС, МРРБ и финансовото министерство се карали, като не коментира думите на Стати Статев, че държавата 2 години не е отговаряла.

"Ако искате да питаме студентите – дали да го оставим така, или да го довършим", опита да тушира напрежението Борисов. И обяви, че институциите си работят перфектно, нищо че пак проблемът стига до него и той се намесва. Нещата идвали до него за намеса "по простата причина, че трябва да се вземе решение – дали да продължим да се дрънкаме с университета или да се мобилизираме за година-година и половина и да завършим корпуса, за да учат 2000 студенти".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички