Държавата ще опита да придобие "Дунарит" на база на дълг на Цветан Василев

Държавата ще опита да придобие Дунарит на база на дълг на Цветан Василев
Източник: БГНЕС

Държавната консолидационна компания (ДКК) ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на "Дунарит" - на публична продан. Това заяви в прав текст министърът на икономиката Емил Караниколов.

Като основание за това той посочи различни вземания от това, което "Дунарит" вече изплати към КТБза 47 млн. лева, с лихвите общо 50 млн. лева. Става въпрос за вземания на КТБ спрямо "Хедж инвестмънт България", а солидарна отговорност носят още "Авионамс" и дружеството "Кемира", които са солидарни длъжници. По Търговския регистър в момента 100% собственик на "Дунарит" е "Кемира", заяви икономическият министър. Вземанията са изкупени от Държавната консолидационна компания (ДКК) за общо 67 млн. лева - 38 млн. лева за това на "Хедж инвестмънт България" директно към КТБ и 29 млн. лева за обезпечено с активи на "Авионамс" вземане. Всъщност продажната цена на общото вземане за "Хедж инвестмънт България" (бел. ред. - плюс гарантираното с активите на солидарния длъжник "Авионамс") била 60 млн. лева, макар че първоначалният общ дълг е за 80 млн. лева, но никой не се явил на организирания от синдиците на КТБ търг и затова ДКК платила по-ниска цена за директното вземане спрямо "Хедж инвестмънт България" – от 38 млн. лева, обясни Караниколов.

Съгласно Търговския регистър "Хедж инвестмънт България" е съдружник в "Кемира" и бивш едноличен собственик на капитала на "Кемира", което пък е свързвано с банкера Цветан Василев. Управител на "Кемира" сега е Асен Бабански, но допреди две години такъв е и белгийският бизнесмен Пиер Луврие. В България той нашумя с прословутата сделка "за 1 евро", с която искаше да вземе "Дунарит", "Авионамс", "Виваком", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания ГАРБ Аудиенс Рисърч.

"Всеки можеше да се яви на този публичен търг, на който да се изкупят тези задължения – не се яви никой. Търгът се проведе преди десетина дена от синдиците на КТБ", поясни Караниколов. Министърът подчерта, че платените вече 50 млн. лева от "Дунарит" са в масата на несъстоятелността на КТБ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 2

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • NIN

    NIN
    Ей, цяла България разбра, че държавата иска насилствено да вземе завода, а министърчето поставено от шопара продължава да лъже и да маже, за да го даде на Пеевски. Няма ли кой да изкорми тая свиня мръсна!

  • Антоанета Михайлова

    Антоанета Михайлова
    Дано успее, защото в противен случай предприятието не го чака нищо хубаво тъй като все още е в лапите на Цветан Василев, а той не спира да го източва. Накрая ще го захвърли като КТБ с празна от съдържание обвивка и всички работници ще останат без заплати и препитание.