Държавата ще се опита да застрои и Витоша, стана ясно от думи на Димов

Държавата ще се опита да застрои и Витоша, стана ясно от думи на Димов
Източник: БГНЕС

Започваме процедурата за промяна на Плана за управление на парк "Витоша". Това потвърди пред БНТ екоминистърът Нено Димов. Припомняме, че инициативата тръгна от спортния министър Красен Кралев - с обяснението София да може да кандидатства за Младежката зимна олимпиада през 2024 година. За целта ще е необходимо да се строят нови спортни съоръжения и да се ремонтират стари.

На въпрос защо е нямало представители на екоминистерството в комисията, която прави предложението, Димов отговори, че това би означавало, че подопечното му министерство ще трябва да се самооценява, тъй като екоминистерството следва да даде или да не даде одобрение. Витоша заслужава много повече, смята екоминистърът.

Същевременно, Димов повтори твърдението, че сегашният План за управление на Витоша не позволявал да има ремонт на лифтове, конкретно на Драгалевци. Той заяви, че трябва първо да бъде променен планът, за да има инвестиционно предложение. И не можа да обясни защо е имало ремонт на ползваната от "Мачирски спорт" територия – отново място на Витоша, като единствено каза, че ремонт било едно, а подмяна - друго. Аргументът за промяна на плана на Димов обаче е – защо да продължаваме да караме "Запорожец". Той настоя и, че лифтът на Драгалевци бил в природен парк "Витоша", а Мачирски - не.

Припомняме, че що се отнася до Драгалевци, отговорна за лифта е "Витоша ски". Компанията не иска да ремонтира и подменя лифта, защото не ѝ позволява Планът за управление. Само че, съгласно чл. 54, ал. 1, т. 6 от Закона за горите: Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години.

Димов коментира и очакваното на втора инстанция решение на Върховния административен съд (ВАС) за Плана за управление на парк "Пирин". То се чака на 15 ноември, след като на първа инстанция ВАС отряза държавата с мераците ѝ да променя плана без екооценка, а инициативата за това е на Димов и на Валери Симеонов. Както съдът реши, така ще е, посочи екоминистърът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.