Държавите от БРИКС се обединяват срещу търговската война на САЩ

Държавите от БРИКС се обединяват срещу търговската война на САЩ
Източник: Getty Images/Guliver

В четвъртък пет от най-големите развиващи се икономики постигнаха споразумение да задълбочат сътрудничеството си срещу едностранните действия на САЩ и заплахите от наказателни мита, пише AFP.

Лидерите на БРИКС — Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка — проведоха ежегодната си среща в Йоханесбург. Основна тема на форума беше рискът от търговска война, причинена от действията на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп.

„Системата на международната търговия е изправена пред безпрецедентни предизвикателства. Подчертаваме важността на отворената световна икономика“, се казва в заключителния документ от срещата на страните от БРИКС.

Тръмп наложи наказателни мита на китайски стоки на стойност десетки милиарди американски долара, както и на вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин подчерта нуждата от по-тесни търговски връзки между членовете на БРИКС.

„БРИКС има едно изключително място в глобалната икономика - това е най-големият световен пазар. Общият БВП е 42% от световния БВП и продължава да нараства… През 2017 година търговията ни с държавите от БРИКС нарасна с 30%“, заяви руският президент.

В страните от БРИКС живее повече от 40% от населението на света, но организацията рядко постига единодушие. Експерти обаче смятат, че противодействието срещу едностранната американска търговска политика би могла да даде нов смисъл за съществуване на организацията.

Още повече, че в сряда във Вашингтон председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Тръмп обявиха примирие по отношение на търговските противоречия между САЩ и ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.