Държавите в ЕС се договориха за риболова в Северно море и Атлантика


Държавите в ЕС се договориха за риболова в Северно море и Атлантика
Снимка:

4510

Министрите, отговарящи за риболова в ЕС, се споразумяха през нощта срещу сряда за разрешените количества за риболов през 2016 г. в Атлантическия океан и Северно море. Те демонстрираха задоволство, въпреки трудните и продължителни преговори, съобщава БГНЕС.

Прилагането на споразумението през 2016 година обещава да бъде по-сложно, отколкото преди това. От една страна преговорите бяха за адаптирането на квотите към принципа на максимален устойчив улов (ограничение за риболова, което позволява подновяване на популациите). Европейското законодателство предвижда срок до 2020 г., докато този принцип се приложи към всички риболовни запаси.

От друга страна държавите членки трябваше за първи път да коригират квотите си към забраната за дънния риболов в Северно море и Атлантическия океан през 2016 г. в рамките на новата обща политика в областта на рибарството (ОПОР) забраняваща изхвърлянето в океана на нежелан улов.

Така че това е първият път, в който Комисията предлага допълнения към квотите, за да бъдат компенсирани за допълнителните количества риба, която рибарите трябва да изнесат на брега.

"На път сме да постигнем целите за постигане на устойчиво развитие и ограниченията, които бяха установени днес ще бъдат основа за следващите две години", заяви европейският комисар по рибарство Кармену Вела.

В Северно море, Атлантическия океан и Балтийско море 36 от рибните запаси са установени като намиращи се на устойчиво равнище, определено от научни съвети през 2016 г.

За някои видове дори общите разрешени количества бяха увеличени с одобрението на учените, като например северната мерлуза и сафрида във водите на Иберийския полуостров и западните райони.

Сериозен проблем със свръхулова има в Средиземно море, където видовете са далече от възстановяването си, а в Черно море дори всички дънни видове и една трета от другите видове са обект на прекомерен улов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички