Държавната пенсия и пенсия от универсален фонд ще дават по-висок доход от единствената пенсия от НОИ


Държавната пенсия и пенсия от универсален фонд ще дават по-висок доход от единствената пенсия от НОИ
Снимка: Gettyimages

2508

Държавна пенсия и пенсия от универсален фонд със сигурност ще дават по-висок доход от единствена пенсия от НОИ, но от 2041-ва година. Това показват изчисления на частните пенсионни дружества. Същото може да се твърди за значителна част от хората, които ще започнат да се пенсионират от 2021-ва година, обясни Даниела Петкова, председател на управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, пред "Дарик".

От частните фондове настояват всеки човек да има право да избере към момента на пенсиониране, дали да получава една или две пенсии, след като получи информация каква сума му носи всеки от вариантите.

Пенсионните дружества са изчислили прогнозни размери на пенсиите, ако човек се е осигурявал само в НОИ и ако е имал вноски в универсален фонд. Периодът на осигуряване е 40 години, лицето се пенсионира на 65 години, през 2041-ва година. Вариантите са три и един от тях предвижда целият период да е свързан с доход, равен на средната работна заплата за страната, според прогнозата на НОИ в доклад от 2016-та година. Като се имат предвид параметрите, които влияят върху сумата в универсалния фонд, човек, осигуряван на такъв доход, би получил изцяло държавна пенсия в размер на 1596 лева, а ако получава две пенсии - сумата би била 1630 лева, или с 34 лева повече на месец. Разликата ще бъде по-голяма, твърди Даниела Петкова.

"Съвършено не вярваме, че размерът на пенсиите, които сме изчислили коректно по действащите формули на НОИ и Държавния пенсионен фонд, ще произведат тези пенсии, които са посочени там".

Значителна част от няколко стотин хиляди българи, които ще се пенсионират от 2021-ва година нататък, ще имат по-висок доход, ако получават две пенсии, вместо една, показват още данните на дружествата.

"За разлика от групата от 2041 г., хората, които са с под 70 вноски за този период от време, има вероятност техните сумарно две пенсии да бъдат по-малко отколкото само държавната, но това зависи от решенията, които ще вземе държавата за бъдещия размер на пенсиите".

Според данните на Комисията за финансов надзор към септември тази година, средният размер на натрупаните суми в индивидуалните пенсионни партиди е по-висок при мъжете, отколкото при жените, за всички възрастови групи. При най-младите хора, които не са трайно заети, средната сума е 116 лева, а за най-възрастната група до 59 години - 3053 лева.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички