Държавният дълг на САЩ е нараснал с 2 трлн. долара, откакто Тръмп стана президент

Държавният дълг на САЩ е нараснал с 2 трлн. долара, откакто Тръмп стана президент
Източник: Getty Images/Guliver

Националният дълг на САЩ се е увеличил с повече от 2 трилиона долара, откакто Доналд Тръмп влезе в Белия дом.

Данните, публикувани от американското министерството на финансите, показват, че дългът е 21,974 трилиона долара в края на 2018 г., което е с повече от 2 трилиона долара повече, отколкото когато Тръмп е встъпил в длъжност.

CNN предаде, че дългът представлява 78% от брутния вътрешен продукт на САЩ през финансовата 2018 г., най-високият процент от 1950 г. Дефицитът, който измерва разликата между това, което правителството харчи и това, което събира, нарасна до 3.8% БВП през 2018 г., в сравнение с 3,5% през 2017 г., уточнява "Фокус".

Националният дълг се увеличава след финансовата криза от 2008 г., когато Конгресът и Барак Обама одобриха финансиране за стимулиране на икономиката, за да запазят икономиката си. Когато Доналд Тръмп за пръв път влезе в длъжност, като се закле да го намали до нула след осем години, той започна да пада.

Анализаторите обаче твърдят, че той е започнал да нараства отново в резултат на републиканското намаляване на данъците, прието в края на 2017 г., което представлява най-голямото по рода си.

„След три десетилетия, например, дългът, държан от населението, се очаква да бъде около два пъти по-висок в сравнение с БВП, какъвто е тази година - което би било по-голямо съотношение, отколкото САЩ някога са записвали“, се казва в нов доклад.

„Този висок и нарастващ дълг ще има сериозни последици както за икономиката, така и за федералния бюджет. Федералните разходи за лихвени плащания ще нараснат значително в резултат на увеличение на лихвените проценти, като тези, които се очаква да се появят през следващите няколко години“.

Когато Тръмп водеше предизборната кампания за Белия дом, той каза, че вярва, че може да освободи американския дълг в рамките на осем години. „Мисля, че бих могъл да го направя доста бързо“, каза той пред Washington Post.

За да се справи с дълга, през октомври Тръмп обяви инициатива за намаляване на разходите с 5% в различните отдели на неговия кабинет.

Миналата година обаче Daily Beast съобщи, че президентът не е изразил особена загриженост за числата, защото „няма да съм тук“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.