Държавният дълг на САЩ вече е почти 20 трлн. долара

Държавният дълг на САЩ вече е почти 20 трлн. долара
Източник: Getty Images/Guliver

Държавният дълг на САЩ за пръв надхвърли 19,5 трилиона долара, съобщи Министерството на финансите.

В края на вчерашния ден дългът достигна 19,51 трилиона долара. Коментирайки новината, онлайн изданието Washington Examiner напомня, че когато Барак Обама пое президентския пост, дългът бе 10,63 трилиона долара. Така за непълни 8 години той почти се е удвоил. Очаква се в края на мандата на Обама идния януари дългът да доближи 20 трилиона долара.

По данни на МВФ сегашният дълг на САЩ представлява 107,5% от брутния вътрешен продукт. През 1998-2007 години той бе средно 60,7 на сто, съобщава ТАСС.

Междувременно в обръщение към клиентите на банка Societe Generale нейният аналитик Албърт Едуардс предупреждава, че единственото, което крепи американската икономика, е потребителят, но това няма да продължава дълго. За неговото обръщение съобщи Business Insider.

По думите му икономиката на САЩ е близо до срив, а намаляването на производственото инвестиране и на печалбата показва, че предстои рецесия.

Аналитик сравни сегашното икономическо положение в САЩ с това отпреди финансовата криза през 2007 година, когато само потреблението крепеше икономиката от рецесия. Но в крайна сметка, липсата на инвестиции в бизнеса и забавянето на пазара на труда рефлектира и върху потребителите и БВП на страната рухна. Едуардс предупреждава, че растежът на инфлацията в САЩ скоро ще започне да изтощава ресурсите на потребителите, което само ще влоши положението.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.