Джипитата разгневени заради хаоса с личните данни

Джипитата разгневени заради хаоса с личните данни
Източник: Gettyimages.com

"Как ще обясните на леля Пенка от село Гугутка, Ивайловградско, какво се случва с нейните лични данни? Ами ако човек каже, че не иска, няма да бъде здравно обслужван, въпреки че е здравно осигурен ли?" Това попита по БНР доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Вече седмица никой от управляващите не намира за необходимо да предприеме каквото и да е срещу хаоса, настъпил с използването на лични данни. От 25 май, когато влезе в сила европейският регламент за засилената им защита, всеки в България се презастрахова както може срещу бъдещи искове. Болниците и аптеките например продължават да изискват подписването на декларация за съгласие от пациентите, въпреки че шефът на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов обясни по БНР, че това не е необходимо.

В сряда джипитата настояха за удължаване на срока за обществено обсъждане на промените в закона за личните данни, изтекъл същия ден. "Поредно създаване на още и още проблеми и притеснения, които ще пречат да си вършим спокойно работата, а, разбира се, най-вероятно ще изискват да се заделят и финанси. Къде бяха нашите евродепутати, когато са обсъждали тези мерки в Брюксел, защото това идва оттам и ни го натрисат, казано на чист български език, без никой да ни пита", разгневи се доц. Киров, цитиран и от в. "Сега".

Новите правила за защита на личните данни означават допълнителна загуба на време, средства и нерви за административни дейности, които не сме убедени, че ще имат положителен ефект и ще повишат сигурността, каза доцентът. Според него на шефа на КЗЛД нещата може и да са му ясни, но на всички останали не са.

Законопроектът на МВР, подготвен всъщност от КЗЛД, бе разбит на пух и прах от редица организации и гилдиите като ретроградни и опасни. Най-големият проблем е цензурата, която се въвежда за медиите, намесата в адвокатската и лекарската тайна и глобите с минимум от 5000 и 10 000, достигащи до 20 млн. евро.

- Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) уведоми журналистите, че няма да им изпраща официални съобщения за дейността си, ако не потвърдят с мейл, че са съгласни.

Куриози

- "Техем" изтри профилите на абонатите си, които до 25 май не са потвърдили, че предоставят личните си данни.

- НАП добави към изискваните данни за проверка на здравния статус освен ЕГН и дата за раждане - нищо, че тя се съдържа в ЕГН-то.

- Областната дирекция на МВР в Смолян събра хотелиери, за да ги инструктира за обработката на лични данни.

- Сайт с новини от Средногорието обяви, че е изтрил данните на регистрираните си потребители и спира електронните си услуги - бюлетин с най-важните новини и бизнес указателя си.

- Столична медия изисква декларации за съгласие на посетителите, за да им предостави временен пропуск.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.