ЕИБ ще консултира финансовото ведомство за Фонд на фондовете


ЕИБ ще консултира финансовото ведомство за Фонд на фондовете
Снимка: Getty Images / Guliver

2010

Правителството одобри проекта на Споразумение за предоставяне на услуги в подкрепа на изпълнението на проекти между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Министерството на финансите, като основа за водене на преговори. Това съобщават от правителствената информационна служба.

В него се урежда предоставянето на техническа помощ от страна на ЕИБ по дейности, свързани със създаването на структура на управлението на финансовите инструменти Фонд на фондовете и Мениджър на Фонда за изпълнението на инструментите за финансов инженеринг по оперативни програми на ЕС за периода 2014-2020 година. Целта е тя да отговаря на изискванията на европейското законодателство, като се гарантира професионално и ефективно управление на средствата от ЕСИФ и използване на възможностите на финансовите инструменти да мултиплицират публичния ресурс чрез мобилизиране на частен такъв.

Споразумението е изготвено на основание сключения на 22 януари 2012 г. Меморандум за разбирателство между българското правителство и ЕИБ за оказване на подкрепа във връзка с изпълнението на проекти, финансирани от Структурните инструменти на Европейския съюз.

Министерският съвет одобри и нов допълнен проект на Общо споразумение между Министерството на финансите и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на консултантски услуги за създаването на български Фонд на фондовете и Мениджър на Фонда за изпълнението на инструментите за финансов инженеринг по оперативни програми на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., като основа за водене на преговори.

Първият проект на Общо споразумение беше одобрен с РМС №683 от 10 септември 2015 г. В периода от 10 до 17 септември 2015 г. бяха проведени преговори с международни финансови институции, в резултат на което се наложи част от задачите, за които беше предвидено да се изпълняват от една от тях, да се поемат от ЕБВР. Това налага включването им в проекта на споразумение и повторното му одобрение от Министерския съвет преди неговото подписване.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички