ЕК е на път да открие процедура срещу Италия

ЕК е на път да открие процедура срещу Италия
Източник: Pixabay

Правителството на Италия е в криза, а отгоре на всичко сега над него надвисват и нови проблеми от Брюксел: Европейската комисия е на път да открие процедура срещу Рим заради свръхзадлъжнялостта на страната. Това съобщава германското издание Der Spiegel, цитирано от "Фокус".

Дълго време EK наблюдаваше действията на Италия и я остави да я увещава, но сега изглежда, че търпението на Брюксел е изчерпано: по-късно през деня може да бъде задействана процедура, която заплашва правителството в Рим с тежки санкции.

Очаква се решението да бъде взето около обяд на седмичната среща на комисарите на ЕС. Още в понеделник бе договорено, че е целесъобразно да се започне процедура срещу Италия за прекомерен дефицит.

ЕК може да предприеме тази стъпка, ако държава-членка наруши Пакта за стабилност и растеж на ЕС. Най-важният критерий - бюджетен дефицит от максимум три процента от БВП – се приема от Италия. Но страната извършва други нарушения.

Според правилата, Рим ще трябва постепенно да намали тази планина от задължения. Но коалицията на дясната „Лига“ и популистко Движение „Пет звезди“ вървят в обратна посока. Тя иска да намали данъците, да увеличи социалните разходи и да направи нови инвестиции. Това, заявиха от правителството в Рим в края на 2018 г., ще стимулира икономическия растеж до 1,5% годишно. През първото тримесечие на 2019 г. той бе едва 0,1%.

Ако ЕК започне производство в сряда, Италия е изправена пред тежка глоба. Но пътят към налагането ѝ е дълъг.

Първо, Комисията ще предаде въпроса на Съвета на министрите на финансите на ЕС. След това неговият Икономически и финансов комитет ще изготви доклад, който ще бъде върнат на ЕК. След това са предвидени 15 допълнителни стъпки, докато Съветът на министрите на ЕС, взимащ решения с квалифицирано мнозинство, може да реши да наложи глоба в размер на 0,5% от БВП на Италия. В момента тази сума би възлизала на около десет милиарда евро.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.