ЕК глоби General Electric с 52 млн. евро

ЕК глоби General Electric с 52 млн. евро
Източник: Getty Images/Guliver

Европейският антимонополен регулатор глоби американският конгломерат General Electric с 52 млн. евро за предоставяне на подвеждаща информация при поглъщането преди две години на датския производител на роторни лопатки LM Wind. Това предаде БНР.

General Electric заяви пред Европейската комисия, че не разработвала никакви други вятърни роторни турбини, освен своята 6-мегаватова турбина, когато компанията е поискала одобрение от ЕС за закупуване на датската фирма LM Wind. ЕК обаче установи чрез трета страна, че това не е вярно и че GE е предлагала едновременно и 12-мегаватова турбина на свои потенциални клиенти.

Впоследствие американският гигант оттегли искането си и го подаде отново един месец по-късно с повече данни за бъдещите проекти, като самата сделка по закупуването на LM Wind беше одобрена от Европейската комисия през март 2017-а година.

От ЕК обаче подчертаха, че наложената в понеделник глоба няма да има каквото и да било влияние върху самата сделка по придобиване на датската компания от General Electric.

В изказването си след днешното съобщение, еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер подчерта, че точната информация е от жизненоважно значение за вземането на решения от ЕК и заяви, че глобата доказва, че антимонополният регулатор гледа "много сериозно" на подобни нарушения.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.