ЕК глоби Nike с 12,5 млн. евро

ЕК глоби Nike с 12,5 млн. евро
Източник: Getty Images/Guliver

Компанията за спортни стоки Nike е глобена с 12,5 млн. евро от Европейската комисия за блокиране на продажбите на продукти с логата на популярни футболни отбори. Това съобщава BBC.

Става дума за мърчандайз артикули като чаши, чаршафи, играчки, канцеларски материали с емблемите на тимове като "Манчестър Юнайтед", "Барселона", "Ювентус", "Рома" и други.

Според ЕК Nike е попречила да фирми, които произвеждат такива продукти, да ги продават трансгранично, за да може да пласира собствените си стоки.

"Футболните фенове обичат брандирани продукти на любимите си отбори. Nike е спирала много фирми да продават продуктите в различни страни, като това е довело до ограничаване на избора и по-високи цени за потребители", каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.

Незаконните практики на Nike са съществували между 2004 и 2017 г. Те включват клаузи в договори, забраняващи продажби извън територията на лицензополучателите и заплахи за прекратяване на споразумения, ако те игнорират договорените клаузи.

Глобата за компанията е била намалена с 40%, тъй като тя е съдействала на органите на ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.