ЕК може да глоби Италия с 3 млрд. евро заради нарастващия дълг


ЕК може да глоби Италия с 3 млрд. евро заради нарастващия дълг
Снимка: Matteo Salvini@Facebook

2177

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини призна във вторник, че очаква европейският власти в Брюксел да глобят Рим с 3 млрд. евро заради нарастващия държавен дълг и на нивата на структурния дефицит.

"В момент, когато младежката безработица докосва 50% в някои региони, ... някои в ​​Брюксел искат, съгласно остарелите европейски правила, да ни глобят с три милиарда евро", заяви той пред радио RTL 102.5, съобщава AFP, цитирана от БНР.

"Цялата ми енергия ще се насочи върху промяна на тези фискални правила от миналото", посочи Салвини, чиято крайно дясна партия "Лига" спечели в неделя изборите за Европейски парламент в Италия.

"Ще видим дали ще пристигне това малко писъмце от Брюксел, в което ни санкционират за дълг, натрупан в миналото", допълни той.

От началото на седмицата се заговори, че Европейската комисия ще стартира на 5-и юни дисциплиниращи мерки срещу Италия, откривайки наказателна процедура за прекомерен дефицит и високи нива на дълга, която може да доведе до налагане на глоба на Италия в размер до 0,2% от националния БВП (глоба в размер до 4 млрд. евро).

Публичният дълг на Италия е голям проблем, тъй като той достигна през 2018-а година цели 132,2% от БВП на страната - далеч над лимита в рамките на ЕС от 60 на сто.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички