ЕК с план за по-иновативен финансов пазар


ЕК с план за по-иновативен финансов пазар
Снимка:

3460

Европейската комисия (ЕК) представи план за действие по отношение на възможностите, които технологичните иновации разкриват в областта на финансовите услуги (т.нар. финансови технологии). Това съобщиха от комисията.

Планът има за цел да даде възможност на финансовия сектор да се ползва от бързия напредък на новите технологии, например блок-вериги, изкуствен интелект и услуги „в облак“, като същевременно се повиши сигурността на пазарите и се улесни достъпът на нови участници. Ползите ще бъдат разпределени поравно между потребителите, инвеститорите, банките и новите участници на пазара. В допълнение Комисията предлага да се създаде общоевропейски знак за платформите, така че платформа, лицензирана в една държава членка, да може да работи в рамките на целия ЕС.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел отбеляза: "Цифровите технологии въздействат цялостно върху икономиката — в еднаква степен и върху гражданите, и върху бизнеса. Технологии като блок-веригите могат радикално да променят финансовите услуги и други сектори. От нас се изисква да създадем подходяща уредба, която дава свобода за развитието на иновациите, но същевременно контролира рисковете и защитава потребителите".

В представения днес план за действие са очертани 23 стъпки, които спомагат за разпространението на иновативните бизнес модели, подпомагат навлизането на новите технологии, повишават киберсигурността и целостта на финансовата система.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички