ЕК ще подпомогне сектор „Мляко“ с близо 6 милиона евро


ЕК ще подпомогне сектор „Мляко“ с близо 6 милиона евро
Снимка: БГНЕС

3270

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне 5.8 милиона евро на България, за да подпомогне развитието на сектор „Мляко“. Това обяви европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган по време на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

ЕК ще предостави на всички страните членки пакет от 500 млн. евро за справяне с кризата в млекопреработвателната промишленост.

„150 млн. евро от помощта ще бъдат изплатени на фермерите, които заявят намаление на производството на сурово мляко, като отчетният период ще бъде последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното на 2015 г. Останалите средства от 350 млн. евро ще бъдат разпределени аналогично на пакета от есента на 2015 г., който бе предоставен от Комисията”, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Брюксел. Тя припомни, че тогава страната ни получи от ЕК 6 млн. евро. Относно новата финансова подкрепа в размер на 5,8 млн. евро, Танева коментира, че това е 5 пъти по-висок дял, отколкото е производството на сурово мляко у нас, от общото производство на ЕС.

„България получава 1.6% от финансовия пакет”, допълни министърът и подчерта, че предстои да бъде решено как ще бъдат разпределени средства и ще бъде обсъдено с представителите на земеделския бранш у нас.

ЕК ще инициира законодателни изменения, които са планирани да приключат през септември месец. Според нея в трудната за сектора ситуация, тази финансова подкрепа е очаквана от фермерската общност. Танева заяви, че трябва ясно да се дефинират условията, при които пакетът ще се прилага, за да бъде успешно усвоен.

„Финансовият инструмент ще подкрепи ликвидността на фермерите, но той трябва да доведе до структурни промени, така че да се възстанови баланса между производството и потреблението, а от тук и цената“, посочи Танева.

Тя призова за единен подход и постигане на еднакви цели за Общността след прилагането на пакета. Министърът на земеделието каза още, че трябва подходът да разграничава страни, които не допринасят за увеличението на производство на сурово мляко в ЕС и страни, които са причината за увеличаване на това производство.

 

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички