ЕК въвежда мерки за защита от американските мита до края на юли


ЕК въвежда мерки за защита от американските мита до края на юли
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

2913

До края на този месец Европейската комисия ще въведе мерки за защита на европейските пазари от митата на САЩ, стана ясно от съобщение на институцията.

"Планът за въвеждане на мерки за защита на европейския пазар от последиците на митата на САЩ за стоманата ще бъде задействан до края на юли. Той получи широко одобрение от страните от общността", посочва се в съобщението.

Очаква се ЕС да въведе защитни мита за стоманата, които да влязат в сила, ако вносът на европейския пазар се увеличи, в опит европейските производители да бъдат защитени от вторичните последици на американските мита.

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп въведе налози върху вноса на стомана и алуминий, което отключи ответни реакции от много страни. Китай и ЕС на свой ред отговориха с тарифи върху ключови американски стоки.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви в туит, че е разтревожена от взаимното въвеждане на повишени мита между Китай и САЩ. "Тревожно развитие с ескалацията на митата между САЩ и Китай. Явно вреди на световната икономика. Търговските войни са нещо лошо и не са лесни за печелене", написа Малмстрьом.

По-рано днес стана ясно, че ЕС може да обложи още стоки от САЩ, освен първоначално обявените. Сред тях са кетчупът, замразена риба, стафиди, дори лепенки и медицинска марля..

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички