ЕК забрани продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата

ЕК забрани продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата
Източник: iStock/Guliver

Европейската комисия забранява от днес продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата на цялата територия на общността, са казва в решение, публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Това е втори етап от битката на Брюксел с прахосмукачките. Първият започна на 1 септември 2014, когато Еврокомисията забрани продажбата на такива домакински уреди с мощност от 1600 вата с оглед повишаване на енергийната ефективност на европейската икономика.

ЕК одобри календар за постепенно спиране от продажба на мощни прахосмукачки още през юли 2013. Така производителите разполагаха с няколко години, за да се съобразят с новите правила.

„Новият закон ще доведе до това потребителят да получава по-качествена прахосмукачка. Преди нямаше норматив за прахосмукачките, компаниите можеха да продават лошо работещи изделия. Освен това битуваше погрешното убеждение, че високата производителност зависи от високата мощност. А това не е задължително”, заявява Еврокомисията.

От 2014 производителите на прахосмукачки трябва да обявяват на опаковката колко енергия консумира електроуредът. Всички модели се оценяват по седемстепенна скала – от зелена буква „А” за ниско ниво на потребявана енергия, до червена буква „G".

Противниците на закона смятат, че той е лишен от смисъл, защото с при по-малка мощност на уреда ще се губи повече време за чистене и така няма да се направи икономия на електроенергия.

Еврокомисията разчита, че ограниченията ще стимулират иновационни технологии в сектора.

Източник: БГНЕС

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.