ЕК: България не дава информация за финансите на определени лица

ЕК: България не дава информация за финансите на определени лица
Източник: iStock/Guliver

Европейската комисия (ЕК) предприе правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.

Решенията спрямо България са в областите "Околна среда", "Миграция", вътрешни работи и гражданство, "Данъчно облагане и митнически съюз", както и "Мобилност и транспорт", като в тази част Брюксел е убеден, че българското законодателство не гарантира по-специално, че разследването на тежки железопътни произшествия и инциденти се извършва от независим разследващ орган.

Комисията взе решение да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България за това, че държавата не е осигурила правилното транспониране и прилагане на законодателството на ЕС относно безопасността на железопътния транспорт (Директива 2004/49/ЕС). От Брюксел смятат, че българското законодателство не гарантира по-специално, че разследването на тежки железопътни произшествия и инциденти се извършва от независим разследващ орган. Припомняме, че последното голямо жп произшествие беше това в Хитрино.

Брюксел реши днес също така и да изпрати официално уведомително писмо на България , че не прилага правилно правилата на ЕС, предвиждащи автоматичен обмен на информация между държавите членки по Директива 2014/107/ЕС. Става въпрос за това, че България продължава да поддържа по-широк от позволеното в ЕС кръг от лица, за които не изпраща автоматично информация на останалите страни членки - какви са техните финансови приходи, включително дивиденти, капиталови печалби и салда по сметки.

Какви са критиките към нас във връзка с мръсния въздух и в други области прочетете ТУК.

 

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.