EK: Икономиката на България ще нарасне с 2,9%, все по-малко ще са безработните


EK: Икономиката на България ще нарасне с 2,9%, все по-малко ще са безработните
Снимка: iStock/Guliver

3199

Политическата несигурност от предстоящите избори в България може да забави инвестиционните решения, пише в зимната икономическа прогноза на ЕК. Анализът за страната ни обаче като цяло е положителен.

Безработицата в България ще продължи да намалява тази и следващата година до 7,1 и 6,8 на сто. Това се дължи както на прогнозата за подем на икономиката, така и на застаряващото население.

Еврокомисията признава, че растежът за миналата година у нас е бил по-голям, отколкото тя прогнозира през есента. За тази година институцията предвижда БВП да се увеличи с 2,9% заради повишеното вътрешно потребление, съобщава БНР.

За 2016 г. икономическият растеж ще достигне 3,3%. Предишната прогноза бе за 3,1 на сто.

За първи път Брюксел очаква България да отбележи ръст на инвестициите от над 3 на сто заради ускоряването на проектите, финансирани от еврофондове. Настигането на средноевропейския жизнен стандарт обаче продължава да е с много бавни темпове, пише в доклада.

Рисковете за ръста на икономиката се определят като ниски и са свързани предимно с несигурността от предсрочните парламентарни избори, което може да забави потреблението и решенията за инвестиции. Евентуалните финансови задължения на държавните предприятия също крият рискове за публичните финанси.

Ако има бърз напредък в структурните реформи в България обаче, той може да повдигне ниския потенциал за растеж, отбелязва още ЕК.

Еврозона

Европейският съюз подобри своята икономическа прогноза за еврозоната въпреки „изключителните рискове“ от Brexit и новата администрация на Доналд Тръмп в САЩ.

Очаква се 19-те държави в еврозоната да отбележат икономически ръст от 1,6% през 2017 г. и от 1,8% през 2018 г. в сравнение с предходните прогнози от есента за 1,5% през 2017 г. и 1,7% през 2018 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички