ЕК: Заетостта и социалното положение в ЕС се подобряват

ЕК: Заетостта и социалното положение в ЕС се подобряват
Източник: Gettyimages

Подкрепена от стабилен икономически растеж, заетостта в ЕС е продължила да нараства по-силно от очакваното през третото тримесечие на 2017 г., а безработицата е спаднала още повече, показва последният тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа.

Заетостта в ЕС е нараснала с 1,7 % в сравнение с година по-рано. Това означава, че още 4 млн. души (2,7 млн. от тях — в еврозоната) са си намерили работа.

Докладът също така показва, че безработицата в ЕС доближава със стабилно темпо равнищата отпреди кризата. Броят на безработните е oстанал под 18 млн. души през декември 2017 г., което е най-ниското равнище от ноември 2008 г., предаде БГНЕС.

Други данни за трудовия пазар в тримесечния преглед също потвърждават подобряването на състоянието на икономиката на ЕС: Производителността на труда в ЕС се е повишила с 0,8 % в сравнение с третото тримесечие на 2016 г.

Финансовото положение на домакинствата в ЕС е продължило да се подобрява, като темпото на нарастване е било около 1,5 % на годишна основа. Основният фактор за това е било увеличението на доходите от труд. Търсенето и недостигът на работна ръка са продължили да нарастват.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.