ЕП иска спиране на "Северен поток 2"

ЕП иска спиране на

Европейският парламент гласува резолюция за политическите отношения между ЕС и Руската федерация, която съдържа предложения за спиране на проекта „Северен поток 2“, предвижда възможност за разширяване на личните санкции, за ограничаване на достъпа на Русия до финанси и технологии, а също и решение Москва да не бъде считана вече за стратегически партньор.

За резолюцията са гласували 402 депутати, 163 са против, а 89 са въздържалите се, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Документът, който представи евродепутатът от Латвия Сандра Калниете, съдържа формулировката, че "ЕС е длъжен да бъде готов да приеме допълнителни санкции, включително целенасочени лични санкции и ограничен достъп до финанси и технологии, ако Русия продължи да нарушава международното право".

Резолюцията също така призовава ЕК и европейската дипломатическа служба „спешно да разработят законодателни предложения относно общоевропейския закон „Магнитски” („ глобален правозащитен режим на санкциите на ЕС”), който ще позволи въвеждането на визови забрани и целенасочени санкции, например„ блокиране на собственост и имуществени интереси в рамките на юрисдикцията на ЕС по отношение на физическите лица”, както и изготвяне на съответния “санкционен списък“. В текста се съдържа и изявление, че „Северен поток 2“ увеличава зависимостта на ЕС от руските газови доставки, застрашава вътрешния пазар на ЕС и не отговаря на енергийната политика или стратегическите интереси на ЕС и затова трябва да бъде спрян.

Също така се посочва, че „при сегашните обстоятелства Русия вече не може да се счита за „стратегически партньор” и тъй като принципите в споразумението за партньорство и сътрудничество „вече не се спазват”, то „трябва да бъде преразгледано”. Евродепутатите утвърдиха в резолюцията призив към страните от ЕС към „по-нататъшна координация и съгласуваност“ на тяхната външна политика спрямо Руската федерация.

Освен това в документа се отбелязва още, че ЕС "както и преди е отворен за укрепване на отношенията и диалога и би искал да се върне към сътрудничество с Русия, когато руските власти изпълнят своите правни и международни задължения". "Настоящите разногласия и конфронтации между ЕС и Русия не отговарят на интересите на нито една от двете страни; каналите за връзка трябва да останат отворени, въпреки разочароващите резултати; новото разделение на континента застрашава сигурността на ЕС и Русия", се казва в резолюцията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.